Jonas Friberg (t.v.) och Jacob Volckerts visar upp en specialutformad låda i nya materialet Wellplast SOFT. Lådan är designad för att passa i exempelvis en IKEA-bokhylla.

Rapport från Scanpack 2015: Nya material från Wellplast

27 oktober, 2015

Snabbväxande Gasell-företaget Wellplast AB från skånska Munka Ljungby kunde visa upp flera nyheter i sin monter, bland annat två nya förpackningsmaterial, som fått beteckningarna Wellplast SOFT och WCI®, där Wellplast SOFT är en produkt, som används för att emballera repkänsliga produkter, som lackerad metall och ömtåliga plastprodukter, och WCI® är ett korrosionsskyddande material, som kan användas till lådor, mellanlägg och inreden.. 

Enligt Wellplast har Wellplast SOFT ytterskikt (liner), som är tillverkade av mjuk polypropen-textil och som värmelamineras utan lim till innerskiktet (flutingen). Materialet har mycket god stapelstyrka och är styvt nog att fungera som mellanlägg, fackinreden och lådor. Det produceras i flera olika standardtjocklekar.

Wellplast skriver på sin hemsidan att med materialet WCI® kan man erbjuda en unik lösning, som aktivt skyddar all metall mot korrosion. WCI® är varumärket för materialet och är en förkortning av Wellplast® Corrosion Inhibitor. Av materialet WCI® kan alla typer av förpackningar tillverkas, alltifrån mellanlägg till lådor och inreden.

Materialet WCI® har åstadkommits genom att man lyckats binda det rostskyddande ämnet VCI till den polypropenplast, som materialet Wellplast® delvis består av. VCI står för ”Volatile Corrosion Inhibitor”, vilket betyder ”flyktig rosthämmare”. Det är ett ämne som i mycket små koncentrationer aktivt hämmar, förhindrar eller helt stoppar de processer, som skapar rost och korrosionsskador. VCI består av organiska ämnen, som mycket långsamt förångas och som skapar en tunn koorosionsskyddande hinna på alla metallytor – utvändiga som invändiga. VCI är aktivt i upp till 2 år och är ”självläkande”, dvs. om emballaget öppnas för att man till exempel ska kontrollera den inpackade produkten, så  fortsätter VCI att skydda produkten efter att man packat in den igen.

 

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!