Tävlingsjuryn, under ledning av Satkar Gidda (stående till höger), hade ett styvt arbete att reducera 460 bidrag till 25. (Bild Pro Carton)

Rekorddeltagande i Pro Cartons tävling Young Designers Award

9 augusti, 2019

Till årets upplaga av europeiska kartongförpackningsorganisationen Pro Cartons tävling ”Young Designers Award” har inte mindre än 460 bidrag skickats in av unga förpackningsstudenter i 70 skolor och universitet i 24 länder. Antalet bidrag är det högsta hittills, sedan tävlingen fick sin nuvarande form år 2012.

”Vi är mycket glada över att Pro Carton Young Designer Award har blivit en så väletablerad tävling för nya unga talanger i förpackningsindustrin. Anmälningarna har nästan tredubblats sedan 2012”, kommenterar Tony Hitchin, VD för Pro Carton.

Tävlingsjuryn, under ledning av Satkar Gidda från internationella designbyrån SiebertHead, har haft ett första sammanträde, där man av de 460 bidragen utsåg 25 kartongbaserade lösningar i fyra kategorier, vilka gått vidare till en öppen omröstning på nätet för att där reduceras till tio finalister.

De fyra kategorierna i tävlingen är:
* Förpackningar för livsmedel och drycker
* Förpackningar för andra produkter
* Kreativa kartonglösningar – hur kartong kan användas utanför förpackningsområdet
* ”Rädda planeten” – hur kartong kan reducera eller ersätta plast

De tio slutfinalisterna kommer att bjudas in till den tävlingsgala för internationella kartongförpackningstävlingen European Carton Excellence Award, som hålls på Malta den 19 september i arrangemang av kartongorganisationen ECMA (European Carton Makers Association) som tillsammans med Pro Carton arrangerar tävlingarna.

Vid galamiddagen på Malta kommer vinnarna av de fyra kategorierna i Young Designers Award att tillkännages. De fyra vinner bland annat en fullt betald resa med studiebesök till Stora Ensos kartongbruk Fors utanför Avesta samt en praktiktjänstgöring hos ÅR Packaging i Lund.

Jerry Pettersson
About the author

Redaktör
jp.press@comhem.se

Relaterade artiklar