&Repeat lanserar pantsystem för take-away-förpackningar

PUBLICERAD: 1 december 2020
UPPDATERAD: 25 januari

På restaurangerna finns speciella returpunkter som ser till att insamling av förpackningarna sker korrekt. (Bild &Repeat)|Tor Espen Steinvik är VD och grundare av &Repeat. (Bild &Repeat)

&Repeat – ett nystartat svenskt bolag inom cirkulär ekonomi – lanserar idag, den 1 december, ett nytt pant- och sorteringssystem för engångs- och take-away-förpackningar på restauranger.

Idag återvinns endast femtedel av den typen av engångs- och take-away-förpackningar (t.ex. salladsskålar, kaffemuggar, etc.) och &Repeats mål är att på tre till fem år komma upp till samma returnivåer, som dryckesburkar har i dag, dvs. ca 80 procent.

Initialt införs det nya pant- och retursystemet på cirka 40 restauranger i Stockholm och målet är att få med sig hela restaurang- och conveniencebranschen.

Från den 1 december 2020 kan restaurangkunder i Stockholm, som handlar på Panini Internazionale (25 restauranger), Zocalo (5 restauranger), LETT (4 restauranger) och Mahalo (2 restauranger), få fyra kronor i pant på förpackningar, som lämnas till återvinning.

Tor Espen Steinvik är VD och grundare av &Repeat. (Bild &Repeat)

Systemet med pant fungerar både för take-away och för de, som äter på restaurangen. På restaurangerna finns dessutom egna returpunkter, som ser till att insamling av förpackningarna sker separat. &Repeat och Stena Recyling har tillsammans utvecklat en ny process för att säkra ett renare materialflöde, som bidrar till att materialets egenskaper och värde bevaras på bästa sätt.

”Det finns idag tydliga förväntningar från konsumenter på att företag ska vara medvetna om hur de påverkar lokalsamhället, och vi ser att många varumärken har en stor önskan att bidra positivt. Vi gör det nu möjligt för restaurangbranschen att gå över till ett cirkulärt system och på så sätt ta ett stort kliv framåt inom ett område med stora miljöutmaningar. Vårt system för insamling säkerställer att materialet kan används fler gånger. Vi ska få engångsartiklar att bli flergångsartiklar, något som starkt kommer att bidra till att få ner koldioxidutsläppen”, säger Tor Espen Steinvik, VD och grundare av &Repeat.

I Sverige används varje år två miljarder take away-förpackningar. Om man når samma nivå av återvinning av sådana förpackningar som för PET-flaskor och dryckesburkar så skulle det innebära en besparing motsvarande 150.000 ton koldioxid. Det motsvarar utsläppen från 75 miljoner måltider eller 15.000 varv runt jordklotet med bensindriven bil.

———————————————-
&Repeat är en svensk startup, som utvecklar cirkulära lösningar för hållbarhetsutmaningar inom foodservice-branschen. Företaget grundades i början av 2020 av personer med bakgrund från ett av Europas ledande plaståtervinningsföretag. &Repeat samarbetar idag med både forskningsinstitut och återvinningspartners för att åstadkomma betydande förbättringar på kort tid.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Väsentligt mindre CO2-utsläpp när fossil plast ersätts med bioplast

En studie, som utförts av forskare från Kina, Storbritannien och Schweiz, visar att väsentligt lägre utsläpp av koldioxid uppstår när man ersätter fossil plast med nedbrytbar bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
Global warming concept

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1964

År 1964 var startåret för Scanpack. Så här kommenterade vi det på ledarplats.
Symboler

Internationell branschpressundersökning om kunskaperna kring PPWR

Den holländska tidningen VerpakkingsManagement vill identifiera informationsbehovet kring Packaging & Packaging Waste Regulation (PPWR). Packnews hjälper till.
Kort

Nytt rekordår för pantsystemet

Pantameras färska pantstatistik visar att Sverige slår rekord igen, med över 2,7 miljarder pantade burkar och flaskor. Pantandet ökar i alla svenska län, och även pantningsgraden är högre än tidigare.
Returpackxx