Engångsbestick av torrformad fiber är ett av flera exempel på produkter som kan tillverkas med PulPacs unika Dry Molded Fiber-teknik. (Bild AR Packaging)

Resursstark R&D-grupp bildas kring Pulpacs torrfiberkoncept

1 september, 2021ANNONS

Ett forsknings- och utvecklingskonsortium bestående av forskningsinstitutet RISE, förpackningskoncernen AR Packaging och utvecklingsbolaget PulPac har bildats med avsikt att utveckla kommersiella förpacknings- och  engångsartiklar, producerade enligt PulPacs unika Dry Molded Fiber-teknologi för torrformning av fiberprodukter.

Målet för det resursstarka konsortiet är, enligt ett pressmeddelande från AR Packaging, att under de kommande tre åren och med stöd från innovationsverket Vinnova utveckla och kommersiellt validera tio standardiserade produktkoncept inom olika förpackningar och engångsapplikationer. Med hjälp av den samlade expertisen inom konsortiet ska en snabb uppskalning och spridning av PulPacs unika torrfiberteknik möjliggöras och färdiga och testade produkter tas fram.

”Vi på AR Packaging var tidigt med i PulPacs ´Technology Pool´ och vi stöder starkt utvecklingen av Dry Molded Fiber-konceptet, med sin unika blandning av hållbarhet, global skalbarhet och kostnadseffektivitet. Såväl industrin som konsumenter söker en övergång till fiber där så är möjligt och följaktligen är vi stolta över att kunna stödja dessa ansträngningar att standardisera viktiga produktkategorier. Med vår långa erfarenhet från förpackningsmarknaden och vår djupa insikt i konverteringsindustrin kan vi erbjuda en mycket snabbare väg till marknaden och större spridning för denna banbrytande teknik”, säger Ralf Mack, Group Innovation Director på AR Packaging.

”Från RISE:s sida är vi stolta över att samarbeta med PulPac och AR Packaging för att tillsammans utveckla dessa produkter av torrformad fiber för en global marknadsintroduktion. Vi är övertygade om att hållbara cellulosabaserade material är nyckeln till att ersätta fossilbaserad plast och torrformningsprocessen är definitivt en möjliggörare med stor och intressant kapacitet. Vi är mycket glada över att ta ansvar för att validera produkternas återvinningsbarhet, biologiska nedbrytbarhet och komposterbarhet samt utföra livscykelanalyser och undersöka konsumenternas preferenser i kategorierna”, säger Helena Halonen, projektledare på RISE.

Studier visar att årliga globala koldioxidutsläpp från plast kan växa till mer än 2,75 miljarder ton år 2050, vilket motsvarar 615 kolkraftverk. Genom att byta ut plasten mot produkter av torrformad fiber skulle dessa utsläpp snabbt och avsevärt kunna minskas.

PulPacs vision för torrformad fiber är att växa snabbt med partners och licenstagare för att säkra mer än 400 produktionslinjer runt om i världen till år 2025, vilket skulle möjliggör utbyte av cirka en miljon ton plast. PulPac anser att det nu bildade konsortiet är en utmärkt accelerator, som skulle stödja kommersiell validering i många produktkategorier med konstruktioner redo att användas för torrformad fiber.

”PulPacs utveckling fortsätter att accelerera och vi ser stort värde i detta konsortium med RISE och AR Packaging och stödet från Vinnova. Vi ser det här projektet med standardiserade DMF-lösningar i olika varukategorier som ett starkt bevis på både vår affärsmodell och för vår vision att kunna ersätta engångsplast i stor skala”, kommenterar Linus Larsson, VD på PulPac AB.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!