Bengt Lagerman lämnar VD-posten i Returpack ”efter åtta händelserika år”. (Bild Returpack)

Returpacks VD lämnar sin post efter ”åtta händelserika år”

17 november, 2022ANNONS

Returpacks verkställande direktör Bengt Lagerman lämnar sin post efter vad han själv betecknar som ”åtta händelserika år”. Han kommer att vara kvar i organisationen fram till dess att en ny VD är på plats, dock längst till juni 2023. Styrelsen inleder nu arbetet med att rekrytera en ny VD.

”Det har varit en händelserik tid, där vi till exempel har utvecklat och placerat ut runt 70 Pantamera Express-automater i Sverige, vilka fram till idag tagit emot över 450 miljoner förpackningar. Vi har kunnat rulla ut digitala pantutbetalningar, via både Swish och bankkonto, och vi har i princip fullbordat resan mot fossilfria transporter”, säger Bengt Lagerman, som klev på som VD år 2014.

Returpack, som ägs av Sveriges Bryggerier, Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelshandlarna, hanterar det svenska pantsystemet för dryckesförpackningar. Svenskarna pantar idag mer än 88 procent, vilket innebär att drygt 2,5 miljarder flaskor och burkar återlämnas och kan bli till nya dryckesförpackningar

Förutom innovationer och nya sätt att möta konsumenternas behov har de senaste åren också inneburit nya regleringar och krav när det gäller materialåtervinning, inte minst på EU-nivå. I omställningen mot hållbara, cirkulära materialflöden har Returpack varit en pionjär, och i många fall gått före lagstiftningen. Ett exempel är det nya EU-direktiv som bland annat innebär att även saft- och juiceförpackningar av plast och metall ska hanteras av pantsystemet. Här har Returpack drivit på så att en majoritet av producenterna redan är anslutna, innan förordningen ens trätt i kraft.

Carina Andersson är styrelseordförande för Returpack sedan mars i år. (Bild Returpack)

”Bengt har gjort ett fantastiskt jobb på så många sätt. Returpack är en aktör som man lyssnar på, från myndigheter, näringsliv och organisationer. Bengt har varit en drivande ledare och en pedagogisk talesperson för det svenska pantsystemet, som är ett av de mest effektiva cirkulära systemen i världen”, säger Carina Andersson, styrelseordförande för Returpack sedan mars i år.

Pantningen i Sverige ligger nära riksdagens mål på 90 procent pantade dryckesförpackningar, och fokus framåt är att fortsätta göra det tillgängligt och enkelt att panta – och bidra till ökad kunskap om cirkulär hållbarhet.

”Returpack har en historia av innovationer: vår logistiklösning, våra storpantarautomater och våra digitala utbetalningslösningar är några exempel. Att fortsätta skapa kreativa lösningar och innovativa arbetssätt är viktigt för oss”, säger Carina Andersson.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!