Träfiber från certifierade lokala skogar ska användas till de behållare som ska tillverkas av Rottneros Packaging. (Bild Rottneros)

Rottneros medaktör i innovativt fiberbaserat dryckeskoncept

18 november, 2021ANNONS

Rottneros och Karlstadbaserade startupföretaget KAPSU har inlett ett samarbete med avsikten att utveckla och tillverka en helt ny, plastfri förpackningslösning för drycker. Målet är att innovationen ska bana väg för konkurrenskraftiga plastfria lösningar inom dryckesindustrin och bidra till att lösa den globala miljöutmaningen.

”Det är mycket uppmuntrande att se hur vår kunskap inom formpressad fiber kan användas i flera applikationer”, säger Rottneros VD Lennart Eberleh. (Bild Rottneros)

Rottneros skriver i ett pressmeddelande att den nya förpackningslösningen består av ett tredelat system: en flaska av rostfritt stål, en behållare av 100 procent fiber, som innehåller dryckesblandningen, samt KAPSU:s egen förslutningsteknik. Den nya produkten kommer att vara en del av KAPSU:s innovativa system och den första i sitt slag som är helt plastfri.

Behållaren kommer att tillverkas av Rottneros Packaging och bestå till 100 procent av träfiber, som kommer från lokala certifierade skogar.

”Det är mycket uppmuntrande att se hur vår kunskap inom formpressad fiber kan användas i flera applikationer. Att samarbeta med KAPSU ökar vår räckvidd och är ytterligare ett uttryck för vår ambition att bidra till utvecklingen genom samarbeten. Vi är mycket glada att kunna erbjuda KAPSU en möjlighet att vidareutveckla sin utmärkta idé till en hållbar innovation”, säger Lennart Eberleh, VD och koncernchef för Rottneros.

Den innovativa förpackningen ska i första hand rikta sig till hälsosamma, funktionella drycker som är näringsrika och har låg sockerhalt.

”Rottneros har kunskapen och resurserna för att utveckla den perfekta lösningen för vårt system”, säger Carlos Perdomo, VD för KAPSU. (Bild fr LinkedIn)

”Att samarbeta med Rottneros i denna kritiska fas av vår utvecklingsresa är avgörande, de har kunskapen om branschen och resurserna för att utveckla den perfekta lösningen för vårt system”, säger Carlos Perdomo, VD för KAPSU.

KAPSU och projektet har fått rådgivande och finansiellt stöd från Värmlandsklustret Paper Province. Även Sting Bioeconomy, Region Värmland och Almi Värmland har gett stöd till startupföretaget.

”Det är med stor glädje vi ser KAPSU och Rottneros samarbeta för att hitta en mer hållbar lösning vad gäller drycker. På Paper Province ser vi stora möjligheter i att etablerade bolag som Rottneros öppnar sina dörrar för att främja startups och nya innovationer”, säger Gunnar Hellerström, innovationsrådgivare på Paper Province.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!