Rottneros redovisar kraftigt förbättrat rörelseresultat

PUBLICERAD: 6 februari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

”Rottneros kan summera ett starkt 2018”, säger VD och koncernchef Lennart Eberleh (Bild Rottneros)

2018 blev något av ett rekordår för Rottneros-koncernen. Omsättningen ökade med 18 procent jämfört med 2017 och hamnade på 2,260 miljarder kronor. EBIT-resultatet för helåret 2018 blev 295 miljoner kronor, vilket är nästan en fördubbling jämfört med EBIT 2017, som blev 156 miljoner kronor och ett rekordresultat i koncernens nuvarande struktur.

”Rottneros kan summera ett starkt 2018, där koncernen fortsätter att leverera god lönsamhet samtidigt som uppgraderingen av våra två massabruk slutförts under investeringsprogrammet Agenda 500. Rörelseresultatet för helåret har närapå fördubblats jämfört med 2017”, konstaterar en nöjd VD och koncernchef Lennart Eberleh i sin bokslutskommentar.

Enligt kommentarerna till bokslutet är en stark efterfrågan på koncernens produkter, ett högt generellt marknadspris samt en för Rottneros gynnsam dollarkurs de främsta anledningarna till det kraftigt förbättrade årsresultatet.

”Ser vi till resultat per aktie innebär detta bokslut en ökning med 93 procent från förra året, vilket ligger till grund för styrelsens förslag att höja utdelningen med 33 öre till 70 öre per aktie. Glädjande är även att det fjärde kvartalet 2018 utvecklade sig positivt och omsättningen steg med 17 procent i förhållande till samma kvartal 2017”, säger Lennart Eberleh vidare i sin kommentar.

När han blickar framåt, så ser Rottneros VD positivt på koncernens utveckling.

”Kärnverksamheten fortsätter sitt strukturerade och systematiska arbete med ständiga förbättringar i alla avseenden. Rottneros Packaging har flyttat in i nya lokaler och vi ser en tydlig marknadspotential för tråg baserade på förnybar råvara. Lignolprojektet fortlöper och är ett viktigt exempel på hur skogsindustrin kan bidra till det fossilfria samhället”, avslutar Lennart Eberleh.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx