August Faller erbjuder per omgående sina kunder även läkemedelsförpackningar med ryska kryptokoder. (Bild August Faller-koncernen)

Ryssland kräver kryptokoder på alla läkemedelsförpackningar

29 oktober, 2019

Från 1 januari 2020 måste leverantörer av läkemedelsprodukter enligt lag ha så kallade kryptokoder på sina produkter för den ryska marknaden. De ger bättre spårbarhet och säkrare skydd mot förfalskningar. Tyska förpackningsspecialisten August Faller har redan utökat sin tillverkningskapacitet för att trycka koder på kartongförpackningar och etiketter, så att kunder, som exporterar till Ryssland, får full support.

Den ryska regeringen har valt en kryptokod med datatäthet upp till 44 x 44 moduler för att kunna identifiera, verifiera och spåra läkemedel och andra produkter i framtiden. Datamängden är alltså avsevärt högre än t.ex. EU-ländernas serienummerlösningar. Det ställer tillverkare inför en knivig uppgift att få in mer data på samma yta med bibehållen hög kvalitet.

Lagen antogs i januari 2019 och träder alltså i kraft redan ett år senare – det ger inte företagen mycket tid att ställa om sina processer. Läkemedelsförpackningsspecialisten August Faller har därför snabbt reagerat på de nya branschkraven. Företaget har redan investerat i nödvändig mjuk- och hårdvara – t.ex. ett kamerasystem med högre upplösning för gradingkontroll som vanligt enligt ISO 15415 – för att vara rustat för tryckning av kryptokoder. Det innebär att Faller redan nu kan trycka ryska koder på kartongförpackningar och etiketter.

Förutom GTIN och serienummer innehåller de nya koderna en verifieringsdel, som består av en ”Verification Key” och en digital signatur. Verifieringsdelen med kryptonyckeln bör försvåra produktförfalskningar avsevärt.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!