Daniel Reimer,Variovac, visar upp det helt plastfria livsmedelstråget, som hade världspremiär på iffa-mässan och som väckte stor uppmärksamhet. (Bild Bo Wallteg).

Sett på iffa: Världspremiär för helt plastfritt livsmedelstråg

8 maj, 2019

I tider av starkt motstånd mot plast är det självklart att en nyhet, som skriker ut att den är helt plastfri, väcker uppmärksamhet. Variovac, som är en välkänd tillverkare av vakuumformningsmaskiner, visar en sådan nyhet – ett helt plastfritt livsmedelstråg – för första gången på den jättelika kött- och charkmässan iffa i Frankfurt, som avslutas i dag, 8 maj.

”Intresset har varit mycket stort för den här lösningen och det är många som inte tror på att det inte är någon plast i förpackningen, eftersom det cellulosabaserade skiktet blänker så kraftigt. Materialet består enbart av nyfiber och det gäller även det transparenta fönstret på toppfilmen/förslutningsfilmen”, säger Daniel Reimer på Variovac.

Enligt Daniel Reimer kan man köra materialet i vanliga termoformningsverktyg, men det behövs lite extra tryck i formningsprocessen för att kunna djupdra tråget. Exakt hur mycket vill man inte avslöja utan väljer att kalla det 6 bar plus. Variovacs system, som man kallar Rapid Air System, passar bra i sammanhanget.

Av det helt plastfria materialet, som är tillverkat av israeliska MibaStar, kan produceras 25 – 30 millimeter djupa tråg för exempelvis skivade livsmedelsprodukter. (Bild Bo Wallteg)

”Formbarheten är inte lika stor som för plast, men vi kan dra materialet 25 till 30 millimeter, vilket räcker för många användningar, till exempel för packning av skivad skinka eller ost”, förklarar Daniel Reimer.

Materialet kan, utan behov av plast, levereras med alltifrån låg till hög barriär. Trågen kan förses med tryck på insidan och självfallet på utsidan och trågen blir lättare än konventionella tråg av plast. Trågen kan användas i temperaturområdet minus 40 grader C till plus 220 grader C. Tillverkare av materialet är det israeliska företaget MibaStar.

”Prismässigt är materialet dyrare – just nu kanske tre till fyra gånger dyrare än motsvarande tråg av plast – men med större volymer kommer så klart kostnaden att gå ner. De första förpackningarna är nu på väg ut på marknaden, för packning av bacon, fett är inget problem!”, avslutar Daniel Reimer.

(Text Bo Wallteg)

 

Jerry Pettersson
About the author

Redaktör
jerry@packnews.com

Relaterade artiklar