Sidels nya ultralätta halvliters PET-flaska för stilla vatten väger endast 6,5 gram, vilket gör den till den lättaste PET-flaskan i världen i sitt slag. (Bild Sidel)

Sidel lanserar ultralätt PET-flaska för icke-kolsyrat vatten

16 augusti, 2019ANNONS

Franska Sidel, som ingår i Tetra Laval-gruppen, har utvecklat en ultralätt PET-flaska för icke-kolsyrat vatten. Den 195 millimeter höga flaskan, som fått namnet X-LITE Still, rymmer 500 milliliter och väger endast 6,5 gram.

Sidel skriver i ett pressmeddelande att PET-flaskan tack vare sin extremt lätta design är den mest kostnadseffektiva och hållbara förpackningen i sitt slag, som finns på marknaden. Den banbrytande flaskan riktar sig till marknaden för små PET-flaskor för stilla vatten, i synnerhet producenter som vill optimera sina förpackningar och deras produktionskostnader.

X-LITE Still är enligt Sidel den lättaste halvliters PET-flaskan i världen för icke-kolsyrat vatten och kan i Sidels formblåsmaskin Sidel Super Combi produceras i hastigheter upp till 91.800 flaskor i timmen. Sidel skriver att en perfekt förslutning till flaskan är plastskruvkorken Novaqua RightCAP26 från förslutningsproducenten Novembal.

Ultralätta X-LITE Still är avsedd för icke-kolsyrat dricksvatten, vilket gör den lämplig för exempelvis idrottare och motionärer. (Bild Sidel)

Vid produktion av X-LITE Still minskas avsevärt förbrukningen av PET. I jämförelse med en halvliters PET-flaska med vikten 12 gram minskar förbrukningen vid samma produktionsmängd med upp till 1.485 ton per år. Enligt Sidel kan minskad PET-förbrukning och lägre energiåtgång innebära en besparing på upp till två miljoner euro per år för en tillverkare av PET-flaskor för stilla vatten.

””För våra kunder innebär den nya preformskonstruktionen och den nya flaskhalsdesignen, som ingår i X-LITE Still-konceptet, en snabb återbetalning på en kunds investeringar, även vid eftermontering av en ny injektionsenhet i förpackningslinjen. Genom att byta från en konventionell 12 grams PET-flaska till vår nya 6,5 grams X-LITE Still kan återbetalningstiden vid en linjeuppgradering vara så kort som fyra till två månader”, säger Sidels förpackningsexpert Laurent Naveau.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!