Sidels nya flaska för högkvalitativt bordsvatten är tillverkad helt av rPET och inspirerad av Grönlands glaciärer och isar. (Bild Sidel)

Sidels ”frusna” vattenflaska är inspirerad av Grönlands isar

11 februari, 2021ANNONS

Franska Sidel, som ingår i Tetra Laval-gruppen, har utvecklat dryckesflaskan Nuuk, som är tillverkad av 100 procent återvunnen PET (rPET) och har en design, som är inspirerad av Grönlands isar.

Dryckesflaskan, som är tänkt för bordsvatten av hög kvalitet, rymmer en halvliter och har en asymmetrisk form, som gör att den sticker ut på butikshyllan och skiljer sig från traditionella dricksvattenflaskor.

Flaskans nedre halva har en speciell och distinkt utformning som ska föra tankarna till en grönländsk glaciär. För att möjliggöra den mekaniska formningen av rPET-plasten under formblåsningsprocessen används Sidels patenterade BOSS-teknik (Base Over Stroke System), som optimerar materialfördelningen i flaskprofilen. Till flaskan har man dessutom designat en ”isformad” skruvförslutning som med sin isblåa färg förstärker flaskan ”frusna” utseende.

Några bilder från designerns skissblock, där formen för den annorlunda dryckesflaskan växte fram. (Bild Sidel)

”Den specifika isformen på flaskans nedre del ger intrycket att flaskan sväller upp från isen”, säger Laurent Lepoitevin, förpackningsdesigner hos Sidel.

Nuuk-flaskan, som fått samma namn som Grönlands huvudstad (tidigare Godthåb på danska), är försedd med en glasklar självhäftande etikett, som fått grafiska mönster, inspirerade av de vikingar, som på 900-talet bebodde Nuuk-området på Grönland. Mönstren består av geometriska sammanflätningar, knutmönster och djurmotiv. Själva Nuuk-logotypen är en stiliserad snöflinga i kombination med den forntida norska symbolen ”Vegvisir”, som står för skydd och vägledning.

”Det finns fem versioner av de transparanta etiketterna till Nuuk-flaskan, som konsumenterna kan samla på sig”, säger Laurent Lepoitevin.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!