Skottland står i begrepp att införa ett pantsystem för alla typer av dryckesförpackningar tillverkade av glas. metall eller plast. (Bild Pantamera/Returpack)

20-pence pant på dryckesburkar och -flaskor föreslås i Skottland

9 september, 2019ANNONS

De skotska konsumenterna kan komma att få betala en pant på 20 pence (cirka 2,30 kronor) för varje dryckesburk eller –flaska, som de köper i butik. Detta enligt ett långt framskridet förslag från den lokala regeringen i Skottland.

Pantsystemet, som kan bli det första nationella pantsystemet i Storbritannien, kommer att omfatta dryckesflaskor av glas och plast samt dryckesburkar av aluminium och stål.

Enligt ett pressmeddelande från den skotska regeringen kommer exempelvis alla typer av engångsflaskor med drycker – allt från 5 centiliters ”souvenirflaskor” med whisky, vodka, etc. till stora treliters flaskor med cider, etc. – att ingå i depositionssystemet. För multipack med öl, vatten, läsk, mm. ska panten också erläggas – en avgift för varje flaska eller burk.

Pantsystemet kommer att omfatta alla typer av butiker, även online-försäljning, och enda undantagen är pubar och restauranger, som säljer drycker för konsumtion på plats. Enligt skotska regeringstalesmän är det oklart om undantagen även ska gälla mobila enheter, som säljer exempelvis snabbmat, glass, etc.

Skotska miljöministern Roseanna Cunningham menar att alla måste bidra till systemet. (Bild fr LinkedIn)

Kritik har framförts mot att förslaget inte undantar mindre butiker från depositionskravet. Bland annat anför man att även minsta ”corner shop” skulle bli tvungen att installera en returmaskin, vilket inkräktar på det redan begränsade hyllutrymmet. Systemet leder också till ökade administration för de små ”hörnbutikernas” ägare och personal. Nu hoppas man att genom intensivt lobby-arbete få regeringen att ändra i förslaget, när det ska läggas fram för lagstiftning senare i år.

Skotska miljöministern Roseanna Cunningham avfärdar dock kritiken och menar att alla måste bidra till systemet.

”Vi har en global klimatnödsituation och människor över hela Skottland har med rätta krävt mer åtgärder för att skydda vår planet för kommande generationer”, säger hon.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!