Paxxos VD Henrik Péters gläds åt att man nu för första gången passerat gränsen 100 miljoner kronor i omsättning. (Bild Paxxo)

Smart sopsäckssystem bakom omsättningsrekord för Paxxo

13 mars, 2019

Malmöbaserade företaget Paxxo AB har utvecklat ett smart system för sop- och avfallssäckar, som har blivit mycket populärt, speciellt utomlands, och som nu bidragit till att Paxxo för första gången passerat 100 miljoner kronor i omsättning.

Paxxo skriver i ett pressmeddelande att företaget gått med vinst 38 år i rad. För verksamhetsåret 2018 blev omsättningen 105 miljoner kronor och det var första gången man nådde över gränsen 100 miljoner kronor. Vinsten efter finansiella poster blev 12 miljoner kronor.

Bakom framgången står en starkt ökad efterfrågan på Paxxos miljösmarta avfallslösningar, som till 70 procent går på export. Bolagets säcksystem Longopac säljs nu på 40 marknader och har blivit standardlösningen i bland annat reningsverk och industridammsugare.

”Vi växer så fort vi kan, men hela tiden med vår kvalitet och våra medarbetare i fokus. Just nu är efterfrågan större än vår kapacitet, så vi behöver arbeta lugnt och metodiskt för att fatta de rätta långsiktiga besluten med tanke på att konjunkturen kan börja vika inom något år”, säger Henrik Péters, VD på familjeföretaget Paxxo.

I maj invigs Paxxos nya produktionsanläggning i Malmö. Investeringen på 50 miljoner kronor är den hittills största i bolagets historia och har gjorts för att automatisera och effektivisera produktionen ytterligare, men också för att bättre kunna möta den stora efterfrågan.

Paxxos lösning bygger på ett ställ, som laddas med en säckkassett där 110 m säck veckats ner enligt en speciell metod. Med några enkla handgrepp byts säckarna på ett hygieniskt och miljövänligt sätt när de är fulla. Principen påminner om att stoppa korv och gör att ingen onödig plast används. Säckarna är tillverkade av tunn och stark polyetenfilm och Paxxo skriver att upp till 70 procent plast kan sparas jämfört med traditionella säckar och koldioxidutsläppen minskar radikalt. Under 2018 räknar Paxxo med att 23.000 ton koldioxid sparats jämfört med om kunderna använt traditionella plastsäckar. 

”Sverige ligger långt framme i klimatfrågan, men intresset för koldioxidreduktion finns också på många andra marknader. Vi har nyligen etablerat oss i Australien och på Nya Zeeland och det är två marknader där vi märker att klimatsmarta avfallslösningar är i fokus”, berättar Henrik Péters.

Paxxo grundades i Malmö 1980 och har i dag även dotterbolag i USA. Förutom att användas inom reningsverk och industridammsugare är företagets produkter också populära inom vård, industri, hotell och restaurang. Bolaget ägs i sin helhet av familjen Péters.

 

 

Jerry Pettersson
About the author

Redaktör
jerry@packnews.com

Relaterade artiklar