I projektet HYFLEXPOWER, som ska visa att förnybar vätgas (H2) kan lagras på ett flexibelt sätt, delatar bland annat Smurfit Kappa och Lunds universitet.

Smurfit Kappa i unikt projekt om lagring av förnybar energi

12 augusti, 2020ANNONS

Förpackningskoncernen Smurfit Kappa har valts ut att delta i ett unikt och innovativt forskningsprojekt om lagring av vätgas (H2) framställd av förnybara energikällor. Projektet, som har namnet HYFLEXPOWER, innebär för Smurfit Kappas del att koncernens pappersbruk i franska Saillat-sur-Vienne blir först i världen med en integrerad demonstrator för vätgasturbiner. I projektet deltar flera andra intressenter, bland annat Lunds universitet.

Smurfit Kappas deltagande tillkännages i samband med att EU-kommissionen publicerar rapporten ”Hydrogen Strategy for a Climate-Neutral Europe”, som redogör för den viktiga roll som väte och vätgas kommer att spela inom det nya europeiska initiativet för koldioxidneutralitet och energiomvandling.

Vid Smurfit Kappas bruk i franska Saillat-sur-Vienne tillverkas bland annat stora mängder wellpapp. (Bild Smurfit Kappa)

Den mycket innovativa forskning, som kommer att bedrivas på pappersbruket Smurfit Kappa Saillat, finansieras till största delen av EU-kommissionen. Syftet är att bevisa att vätgas framställd av förnybara energikällor kan lagras och ersätta upp till 100 procent av den naturgas som för närvarande används i kraftvärmeverk.

En viktig faktor för att minska effekten av klimatförändringarna är den globala energisektorns övergång från fossilbaserade system för energiproduktion och -konsumtion – inklusive olja, naturgas och kol – till förnybara energikällor som vind- och solkraft samt vätgas. En av de största utmaningarna med denna övergång är dock möjligheten att lagra fluktuerande förnybar energi.

HYFLEXPOWER ska visa att förnybar vätgas kan lagras på ett flexibelt sätt och sedan användas för att driva en industriell turbin med hög effekt. Projektet omfattar implementeringen av världens första industriella demonstrator för power-to-X-to-power med en avancerad vätgasturbin.

”Vårt pappersbruk i Saillat-sur-Vienne är en utmärkt plats för att utföra denna banbrytande forskning”, säger Laurent Sellier.

”Inom Smurfit Kappa har vi ett starkt fokus på innovation och energieffektivitet och vi är mycket glada över att ha blivit utvalda att delta i det här projektet. Vår anläggning i Saillat-sur-Vienne är en utmärkt plats för att utföra denna banbrytande forskning, tack vare pappersbrukets kraftvärmesystem och optimala storlek”, säger Laurent Sellier, COO på Smurfit Kappa Paper & Board Europe.

Flera intressenter deltar i projektet, inklusive Engie Solutions, Siemens Gas and Power, Centrax, ARTTIC, German Aerospace Center (DLR) samt universitet i Sverige (Lunds universitet), Grekland (Aten), Tyskland (Duisburg-Essen) och Storbritannien (London). Projektet innebär en investering på 15,2 miljoner euro (drygt 156 miljoner kronor) varav två tredjedelar finansieras av Horizon 2020, EU:s ramprogram för forskning och innovation.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!