Så här ska märkningarna se ut på avfallskärl i Norge enligt det nya systemet. (Bild Loop)

Snart klart för enhetlig nordisk märkning av förpackningsavfall

25 juni, 2020ANNONS

Norge har utarbetat ett märkningssystem för förpackningsavfall efter dansk förlaga och nu ska märkningen anpassas till svenska förhållanden. Därmed ser det ut som att ett enhetligt nordiska märkningssystem för förpackningsavfall kan bli en realitet. Det skriver Tysk-Svenska Handelskammaren och vår systersajt Packnews.no

Exempel på några av de symboler för förpackningsavfall, som utarbetats i Norge av Avfall Norge och stiftelsen Loop.

Det norska märkningssystemet är utarbetat av Avfall Norge och stiftelsen Loop, efter modell av nya märkningssymboler, som tidigare antagits i Danmark.

Huvudtanken med märkningssystemet är att samma symboler ska finns såväl på själva förpackningarna som på avfalls- och sorteringskärl i hemmen, på arbetsplatser, på avfalls- och miljöstationer och på avfallskärl i offentliga miljöer. Med ett enhetligt system av symboler ska det bli enklare för konsumenterna att korrekt sortera förpacknings- och annat avfall.

Enligt Tysk-Svenska Handelskammaren är nästa steg i Sverige att anpassa märkningssymbolerna efter svenska förhållanden. Exempelvis måste det finnas två olika symboler i Sverige för glasavfall, eftersom vi delar upp glaset i färgat och ofärgat, medan de danska och norska systemen endast har en symbol för glasavfall. Symbolerna behöver också tydliga beskrivningar i text, som eliminerar risken för missförstånd och felsortering. Synpunkter från producenter och branschorganisationer ska också inhämtas, innan ett svenskt system av avfallssymboler, grundat på de danska och norska systemen, kan bli klart.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!