”Svenskmärkningen kommer att kunna användas på alla typer av livsmedel

Snart klart för frivillig ”svenskmärkning” av mat

18 juni, 2015ANNONS

Svensk dagligvaruhandel, Livsmedelsföretagen och Lantbrukarnas riksförbund har kommit överens om att införa en frivillig svenskmärkning på mat. Märkningen kommer att kunna användas på alla typer av livsmedel och innehåller tydliga och enhetliga kriterier.
Arbetet med att ta fram själva symbolen för svenskmärkningen har inletts och enligt tidsplanen ska de första produkterna med den nya svenskmärkningen komma ut i butikerna under hösten.

För livsmedelsproducenterna har det varit viktigt att den nya märkningen även kan användas på livsmedel med flera ingredienser.
”Svenskmärkningen kommer att kunna användas på alla typer av livsmedel, från rena råvaror till färdigmat. Den obligatoriska ursprungsmärkning, som idag finns inom EU, är otydlig för konsumenterna, komplicerad att använda och omfattar inte alla typer av livsmedel”, säger Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist.

Initiativet till svenskmärkningen är dels ett svar på konsumenternas efterfrågan och också vad som beskrivs som ett ”viktigt bidrag från branschen i det pågående politiska arbetet att stärka och utveckla svensk matproduktion”.
Förutom att förenkla för konsumenterna i Sverige är förhoppningen att svenskmärkningen ska göra svensk mat och dryck synligare även utomlands och därmed främja den svenska livsmedelsexporten.

”Allt fler efterfrågar svenska livsmedel och det gäller att vi säkrar tillgången på svenska råvaror även i framtiden. En tydlig märkning är bra inte bara för våra lantbrukare utan för hela livsmedelsbranschen”, säger Helena Jonsson, förbundsordförande LRF.

Följande kriterier kommer att gälla, för att den nya svenskmärkningen ska få användas:
* För rena jordbruksprodukter, exempelvis grönsaker, gäller att odlingen ska ha skett i Sverige. Det gäller även bearbetade livsmedel med bara en ingrediens, exempelvis vetemjöl.
* Allt kött ska komma från djur födda, uppväxta och slaktade i Sverige. Kriterierna för svenskt ursprung blir därmed striktare och tydligare än motsvarande kriterier i den obligatoriska ursprungsmärkningen på EU-nivå.
* I färdigrätter och andra produkter med mer än en ingrediens, skall minst 75 procent av innehållet ha svenskt ursprung. Kött, ägg och mjölk ska dock alltid ha 100 procent svenskt ursprung, även då de ingår som ingredienser i en produkt.
* För alla typer av livsmedel ska samtliga steg i produktionen, inklusive förädling och förpackning, ha skett i Sverige för att svenskmärkningen ska få användas.

 

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!