Spanien tänker förbjuda försäljning av inplastade grönsaker och frukt från år 2023. (Bild JP Press)

Spanien förbjuder försäljning av inplastad frukt och grönt

1 oktober, 2021ANNONS

Försäljning av grönsaker och frukt i plastförpackningar är på väg att förbjudas i spanska stormarknader och livsmedelsbutiker från och med år 2023. Förbudet är specificerat i ett dekret från spanska Ministerio para la Transición Ecológica (Ministeriet för ekologisk övergång), och är nu tänkt att införlivas med spansk lagstiftning.

Enligt dekretet ska konsumenterna uppmuntras att köpa lösa, oförpackade produkter inom frukt och grönt. Förbudet mot plastförpackade frukt- och grönsaksprodukter kommer att gälla för produkter som väger under 1,5 kilo.

”Plastföroreningarna har nu överskridit alla gränser och vi vill bekämpa överanvändning av plastförpackningar på det mest effektiva sättet”, säger en talesman för ministeriet.

Det spanska beslutet är en seger för de miljögrupper i såväl Spanien som utomlands som i flera år kämpat för att stoppa livsmedelshanterare från att plasta in färskvaror.

Enligt uppgift har ministeriet för ekologisk övergång, som leds av professorn och ministern Teresa Ribera, haft möten med ledande spanska näringslivsföreningar och miljögrupper för att dra upp riktlinjerna i lagförslaget.

En specificerad lista över vilka frukt- och grönsaksprodukter, som ska omfattas av plastförbudet, kommer att upprättas av spanska livsmedelssäkerhets- och näringsbyrån (Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición). Undantag kommer att göras för sådana produkter, som riskerar att snabbt försämras om de säljs i lös vikt.

Enligt dekretet vill man även begränsa användningen av buteljerat dricksvatten i Spanien. Ministeriet för ekologisk övergång vill uppmuntra till installation av dricksvattenfontäner i offentliga utrymmen och komma fram med alternativ till försäljning av dricksvatten på flaska, där kunder kan fylla egna återanvändbara behållare med dricksvatten.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!