Den speciella plastburken är avsedd att användas i mikrovågsugn för uppvärmning av matrester. Burken har ett inbäddat metallgaller, som ger jämnare uppvärmning i hela förpackningen.

Specialburk för mikrovågsugn kan minska matsvinn i hemmet

6 augusti, 2019ANNONS

Danska RPC Superfos, som ingår i plastförpackningskoncernen RPC, har i samarbete med Dansk Teknologisk Institut (DTI) och danska företaget Imerco utvecklat en multifunktionell plastburk, som både ger en perfekt förvaring av matrester i kylskåp och en jämn uppvärmning av mat, som kan ätas en eller två dagar efter att den tillagats.

Det speciella med burken är att den har ett inbäddat metallgaller, som avskärmar mikrovågor. Därmed blir uppvärmningen jämnare i hela förpackningen.

Förpackningen har utvecklats som en del av ett demonstrationsprojekt för danska Miljöstyrelsen.

”Vi är glada över att ha deltagit i demonstrationsprojektet om uppvärmning av mat i mikrovågsugn i en speciellt utvecklad burk. Det visar att matrester kan återuppvärmas på ett enkelt och effektivt sätt. Det gör maten mer inbjudande och den här typen av burk kan bidra till mindre matsvinn än vi ser i dag hemma i danskarnas kök”, säger Janni Langkjær Pedersen, kommunikationsansvarig för hållbarhet på RPC Superfos.

I samband med demonstrationsprojektet har DTI utfört en undersökning på uppdrag av danska Miljöstyrelsen. Den visar att 14 procent av matavfallet från danska hushåll är matrester, dvs. tillagad mat som inte äts upp. I de flesta danska hushåll används ofta mikrovågsugnen till att värma upp matrester, men enligt undersökningen är det många som tycker att maten blir mindre aptitlig av att värmas upp igen och därför kastas den.

En utvärdering av den multifunktionella förvaringsburken visade att över hälften av de tillfrågade angav att maten hade en bättre kvalitet efter uppvärmningen i mikrovågsugn.

Demonstrationsprojektet har rapporterats till danska Miljöstyrelsen och är nu avslutat.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!