Tråg, tallrikar och skålar för färdigrätter, etc. är några exempel på produkter som kan tillverkas med fiberformningsteknik. (Bild Stora Enso)

Stora Enso dubblar kapaciteten för sina formade fiberprodukter

3 februari, 2022ANNONS

För att fördubbla sin produktionskapacitet i Europa av formade fiberprodukter investerar Stora Enso nu cirka 83,6 miljoner kronor i nya maskiner i Hylte bruk i Halland.

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att investeringen ytterligare stärker bolagets position som en ledande leverantör av förnybara material som ersätter fossilbaserade och görs för att möta den ökande efterfrågan på formad fiber.

Formad fiber är förnybar, återvinningsbar och biologiskt nedbrytbar och kan användas för att ersätta plast i en mängd olika applikationer. PureFiber™ by Stora Enso är en serie formade fiberprodukter som inte innehåller några per- och polyfluoralkylsubstanser (PFAS) och som har upp till 75 procent lägre koldioxidavtryck jämfört med alternativa förpackningsmaterial som plast eller bagasse (fibrös massa från krossade sockerrör).

”Det finns en stor efterfrågan på förpackningslösningar som ersätter plast”, säger Sohrab Kazemahvazi.

”Det finns en stor efterfrågan på marknaden på miljövänliga, cirkulära förpackningslösningar som ersätter plast och andra fossilbaserade material. Vårt utbud av formfiber kan hjälpa varumärkesägare att nå sina hållbarhetsmål samtidigt som de svarar på konsumenternas krav på en renare framtid. Genom vår investering och kapacitetsökningen förbättrar vi ytterligare vår position på denna växande marknad”, säger Sohrab Kazemahvazi, Senior Vice President, Head of Formed Fiber på Stora Enso.

Formade fiberprodukter tillverkas av olika kemiska massor och kemi-termomekanisk massa (CTMP) genom att pressa den till önskad form i en formningsmaskin. Råvaran är massa gjord av trä från hållbara källor i Sverige och Finland. Stora Enso kommer att tillverka råvaran vid sina bruk i Sverige och Finland och utföra omvandlingen på Hylte-anläggningen. Tillsammans med satsningen kommer Stora Enso att rekrytera mer än tio anställda för formfiberproduktion i Sverige.

Stora Ensos ambition är att erbjuda 100 procent regenerativa produkter och lösningar till 2050. Koncernen förbinder sig också till nya 2030-mål för sina viktigaste hållbarhetsprioriteringar: klimatförändringar, biologisk mångfald och cirkularitet. Stora Ensos nya klimatmål är i linje med Parisavtalet och Science-Based Targets.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!