Med samarbete med HSMG ska Stora Enso att utveckla hållbara och växtbaserade barriärskikt för sina formpressade fiberprodukter, som tillverkas vid bruket i Hylte. (Bild Stora Enso)

Stora Enso i samarbete kring barriärer till fiberprodukter

27 november, 2019ANNONS

Stora Enso har ingått ett strategiskt samarbete med USA-företaget HS Manufacturing Group (HSMG), en tillverkare av växtbaserade barriärskikt, för att vidareutveckla Stora Ensos utbud inom formpressad fiber. Stora Enso kommer att använda HSMG:s PROTĒAN™-teknik för livsmedelsförpackningar.

Tekniken består av ett biologiskt nedbrytbart och återvinningsbart tillsatsmedel, som förser fiberbaserade förpackningar med vatten-, fett- och oljeresistenta egenskaper.

”Med samarbetet kan vi utforma nästa generations barriäregenskaper” Sohrab Kazemahvazi. (Bild Stora Enso)

”Tekniksamarbetet hjälper oss att tillgodose behov hos kunder och konsumenter, som efterfrågar mer miljövänliga lösningar. Tack vare det här samarbetet kan vi utforma nästa generations barriäregenskaper och utforska nya användningsområden för plastfria produkter”, säger Sohrab Kazemahvazi, chef för enheten formpressad fiber på Stora Enso.

Stora Enso kommer att använda barriärtekniken i sin förnybara och återvinningsbara produktserie PureFiberTM by Stora Enso. PureFiberTM-tekniken från Stora Enso möjliggör tillverkning av engångsprodukter, som är förnybara, återvinningsbara, biologiskt nedbrytbara och fria från plast. Barriärskiktet med PROTĒAN™-teknik kan tillämpas för att producera en mängd olika högkvalitativa, cellulosabaserade pappersprodukter, inklusive engångsartiklar för livsmedelsservicesektorn.

”En utmärkt möjlighet att bredda lanseringen av vår barriärteknik”, säger Samuel Mikail. (Bild HSMG)

”Stora Ensos ledande position inom förnybara material och höga anseende inom produktdesign och innovation skapar utmärkta möjligheter att bredda lanseringen av PROTĒAN™ som ett hållbart alternativ till befintlig teknik”, säger Samuel Mikail, styrelseordförande i HSMG.

Tidigare i år tillkännagav Stora Enso sin investering på fem miljoner euro (cirka 53 miljoner kronor) i en ny produktionslinje och relaterad infrastruktur för att tillverka produkter av formpressad fiber vid Hylte bruk.

Tekniken med formpressad fiber gör det möjligt att tillverka cirkulära produkter, det vill säga produkter som är förnybara, återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara och som inte innehåller någon plast. Dessa produkter tillgodoser behov hos miljömedvetna konsumenter och producenter, som söker innovativa alternativ till plast.

De första produkterna kommer att vara tillgängliga på marknaden i början av 2020, med inriktning på förpackningar för snabbmatsrestauranger.

——————————————————

Om HS Manufacturing Group®
HSMG tillverkar PROTĒAN™-teknik i form av växtbaserade barriärskikt och tillsatsmedel som är återvinningsbara, biologiskt nedbrytbara, komposterbara och livsmedelssäkra. Dessa barriärskikt kan utnyttjas för att tillverka en rad olika högkvalitativa, cellulosabaserade pappersprodukter som kan vara olje-, fett- och vattenresistenta. Tekniken möjliggör mängder av användningsområden för engångsprodukter inom exempelvis restaurangbranschen.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!