Stora Enso och Pulpex har inlett ett samarbete för att starta tillverkning av ”pappersflaskor” av formpressad träfibermassa. (Bild Stora Enso)

Stora Enso i samarbete kring produktion av träfiberflaska

11 maj, 2021ANNONS

Stora Enso och brittiska förpackningsteknikföretaget Pulpex Ltd. ingår samarbete för att snabbt industrialisera en produktion av miljövänliga pappersflaskor och -behållare av träfibermassa. Avsikten är att industriell tillverkning ska kunna inledas redan nästa år.

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att det exklusiva samarbetet mellan Stora Enso och Pulpex drar nytta av Stora Ensos teknologi inom formpressad fiber och möjligheten att konvertera slutprodukter i industriell skala. De förnybara, formpressade produkterna är ett möjligt alternativ till PET-plast och glas.

Samarbetsavtalet har slutits exklusivt mellan Stora Enso och Pulpex, ett företag inom hållbar förpackningsteknik grundat av Diageo (producenten av Johnnie Walker, Smirnoff och Guinness) och Pilot Lite (ett Venture Management-bolag).

Målet med samarbetet är storskalig industriell produktion av pappersflaskor och –behållare, som är förnybara, återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara. Flaskor och behållare tillverkade av formpressad fibermassa från hållbara källor medför ett avsevärt lägre klimatavtryck jämfört med glas och PET.

En formpressad fiberprodukt tillverkas genom att olika typer av träfibermassa maskinpressas till en tredimensionell form. Just nu fokuserar samarbetet på att utveckla en snabb produktionslinje, som förväntas kunna driftsättas under 2022.

”Vi ser stor potential i att kunna kombinera Pulpex kompetens inom produktutveckling med våra möjligheter till industriell produktion. Det här samarbetet är ett viktigt steg för att kunna lansera ett hållbart alternativ till flaskor och behållare i plast, med samma användaregenskaper som traditionella dryckesförpackningar”, säger Sohrab Kazemahvazi, SVP Formed Fiber på Stora Enso. ”

Med hjälp av Stora Ensos formpressade fiber-material kommer Pulpex att producera pappersflaskor för en mängd globala varumärken inom flera olika användningsområden. Sådana användningsområden kan inkludera hushålls- och hygienprodukter, drycker med och utan alkohol, samt flytande livsmedel.

All Stora Ensos träfibermassa kommer från hållbara, certifierade källor. Pulpex-flaskan går att anpassa med hjälp av gravering, etikettering och tryck baserat på enskilda varumärkens behov. Den kan även integreras i förpackningstillverkares befintliga infrastruktur för fyllning.

”Vi är mycket glada över att ha Stora Enso ombord och ser fram emot att utnyttja de konkreta fördelarna med vårt samarbete. Det kommer verkligen att gynna oss under de kommande månadernas arbete med att göra våra nya, snabba produktionslinjer tillgängliga för alla våra partners”, säger Scott Winston, Director, Pulpex Limited.

Pulpex Limited (www.pulpex.com) är ett nytt, världsledande företag inom hållbar förpackningsteknik, grundat av Venture Management-bolaget Pilot Lite och dryckeskoncernen Diageo. Företaget har utvecklat världens första 100  procent PET-fria pappersflaska. Pulpex-flaskan, som är tillverkad av massa från hållbara källor, uppfyller kraven på livsmedelssäkerhet och kommer att kunna återvinnas i standardsystemen för pappersåtervinning.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!