Stora Enso investerar inom kartong och biomaterial

PUBLICERAD: 24 oktober 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Vid Imatra bruk i östra Finland investerar Stora Enso 42 miljoner euro att förbättra tillgängligheten av CTMP-massa.|”Investeringen i Imatra kommer att öka vår konkurrenskraft inom livsmedels- och vätskekartong”

Stora Enso kommer att investera 94 miljoner euro (drygt 600 miljoner kronor) för att växa inom förnybara material och öka konkurrenskraften inom konsumentkartong och biomaterial. 52 miljoner euro investeras för att utöka produktionskapaciteten för dissolvingmassa vid det finska Enocell-bruket och 42 miljoner euro för att förbättra tillgängligheten av CTMP (kemitermomekanisk massa) vid likaledes finska Imatra bruk. 

”Omvandlingen av Stora Enso till ett tillväxtföretag inom förnybara material fortsätter. Samtidigt som vi investerar i våra finska bruk, förväntar vi oss att konkurrenskraften för Finlands exportindustri säkras och förbättras ytterligare globalt”, säger Karl-Henrik Sundström, VD och koncernchef på Stora Enso.

Investeringen vid Imatra bruk, som ingår i divisionen Consumer Board, inkluderar en ny tork- och balmassalinje för CTMP samt en utökning av massalagret. Syftet är att förbättra tillgängligheten av CTMP och främja kommersialiseringen av mikrofibrillär cellulosa (MFC). MFC är ett mycket starkt material tillverkat uteslutande av förnybara råvaror och är utformat för att vara ett bättre alternativ jämfört med fossilbaserade material, exempelvis plast, i en rad olika produkter. Projektet beräknas vara genomfört under första halvan av 2019. 

”Investeringen skapar fortsatt tillväxt och konkurrenskraft inom livsmedels- och vätskekartong. Den stödjer också den pågående MFC-investeringen som tillgodoser kunders efterfrågan på produkter tillverkade av mindre råvaror med förbättrad styrka, lätt vikt och förnybara barriärer”, berättar Annica Bresky, divisionschef för Consumer Board på Stora Enso.

Enocell-bruket, som ingår i divisionen Biomaterials, kommer att konverteras till att enbart producera dissolvingmassa. Bruket får en totalkapacitet på 430.000 ton dissolvingmassa per år och investeringen beräknas vara slutförd under andra halvan av 2019.
Dissolvingmassa är en råvara, som ersätter bomull och fossilbaserade material såsom polyester, och produktsegmentet växer mer än industrigenomsnittet. Tillväxten främjas av ökad efterfrågan på nonwoven-material och tyger av viskostyp inom textilindustrin.

”Vi strävar efter att förbättra vår produktmix för att differentiera oss och säkra konkurrenskraften på lång sikt. Vid våra nordiska massabruk innebär det att vi fokuserar på särskilda kvaliteter, som fluff- och dissolvingmassa. Investeringen bidrar dessutom till att utveckla Enocell-bruket till en integrerad bioraffinaderianläggning för nya biobaserade kemikalier”, förklarar Markus Mannström, divisionschef för Biomaterials på Stora Enso.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Coca-Colas flaskor blir lättare och sparar 3 miljoner ton PET i Nordamerika

Coca-Cola Company har gjort om sina PET-flaskor på den nordamerikanska marknaden och minskar därmed materialförbrukning med 3 miljoner ton år 2025.
coke1

Så packar man ETT ägg effektivt

Så här i påsktider kan det vara äggstra aktuellt att visa en lösning på en smart äggförpackning. Den har utvecklats av Antalis Packaging i Storbritannien.
new-egg-box-and-packaging-awards-composition-900x600

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Dow och Procter & Gamble utvecklar ny återvinningsteknik

Dow och Procter & Gamble Company har tecknat ett utvecklingsavtal (JDA) för att skapa en ny återvinningsteknik.
Avfallx