Dryckesbägare samt food service- och snabbmatsförpackningar är typiska applikationer för kartongkvaliteter med dispersionsbarriärerna Aqua och Aqua + by Stora Enso. (Bild Stora Enso)

Stora Enso lanserar kartonger med nya dispersionsbarriärer

18 februari, 2020

Stora Enso utökar sitt utbud av förnybara förpackningsmaterial och lanserar två nya kartongkvaliteter med dispersionsbarriärer, vilka ersätter plastbaserade barriärer i livsmedelsförpackningar.

Stora Enso skriver att den nya barriärlösningen möter marknadens krav på miljövänliga, förnybara och återvinningsbara förpackningsmaterial.

De nya dispersionsbarriärerna Aqua™ och Aqua+™ by Stora Enso är fria från högfluorerande ämnen och används i bägarkartong och i kartong till livsmedelsförpackningar utan något ytterligare plastskikt. Aqua är fettbeständigt och Aqua+ är både vätske- och fettbeständigt för att garantera att förpackningarna fungerar optimalt och skyddar maten i olika användningsområden.

”Kartongmaterialen lämpar sig för pappersmuggar och förpackningar för glass, snabbmat samt frysta och torra livsmedel”, säger Ebba Mannheimer. (Bild Stora Enso)

”De nya barriärerna riktar sig till återförsäljare och varumärkesägare, som vill förbättra återvinningsbarheten för sina förpackningar och tillgodose miljömedvetna konsumenters önskemål. Materialen lämpar sig för pappersmuggar och förpackningar för glass, snabbmat samt frysta och torra livsmedel”, säger Ebba Mannheimer, affärsansvarig för området nya barriärlösningar i Stora Ensos division för förpackningsmaterial.

Stora Ensos kartongkvaliteter är tillverkade av förnybara träfibrer från hållbart skogsbruk. Aqua-produkternas ytor är behandlade med vattenbaserad dispersionsteknik, som gör kartongen vätske- och fettbeständig under användning, men som bryts ned som papper i återvinningsprocessen för maximal fiberåtervinning och högre återvinningsvärde.

För att utöka designmöjligheterna och funktionaliteten erbjuder Stora Enso två olika kartongkvaliteter med dispersionsbarriären:
CKB Nude Aqua™ by Stora Enso är en naturligt brun kraftkartong för användningsområden med kortvarig kontakt med livsmedel, till exempel snabbmat och torra livsmedel.
Cupforma Natura Aqua+™ by Stora Enso är ett kartongmaterial för pappersmuggar, med dispersionsbarriär på ena sidan för varma drycker eller på båda sidor för kalla drycker och glass.

Båda de nya kartongmaterialen kan tryckas och konverteras med befintliga maskiner

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!