Återvinningslinjen för insamlade vätskekartongförpackningar är tänkt att byggas här, vid Stora Ensos polska bruk Ostrołęka. (Bild Stora Enso)

Stora Enso och Tetra Pak går samman i återvinningsprojekt

10 november, 2020ANNONS

Stora Enso och Tetra Pak går samman för att undersöka möjligheten att bygga en ny återvinningsanläggning för att avsevärt öka återvinningen av förpackningar av vätskekartong i Central- och Östeuropa.

Enligt ett pressmeddelande ska de två storföretagen inleda en studie för att bedöma lönsamheten att bygga en storskalig återvinningslinje för insamlade vätskekartongförpackningar, s.k. UBC (Used Beverage Cartons) vid Stora Ensos polska bruk Ostrołęka.

I en modell ska Stora Enso bryta ner och separerar fiber från UBC vid Ostrołęka-bruket och använda de återvunna fibrerna som råmaterial, medan Tetra Pak via en dedikerad partner ska säkerställa återvinning och återanvändning av de kvantiteter plast och aluminium, som ingår i de använda förpackningarna.

Om återvinningslinjen blir verklighet beräknas den få en årlig kapacitet på 50.000 ton UBC, vilket skulle vara en betydande ökning av återvinningskapaciteten för dryckeskartonger i hela Europa. som för närvarande ligger på 51 procent.

Markku Luoto, Stora Enso.

I ett första steg skulle det återvunna kartongmaterialet komma från konsumentförpackningar insamlade i länder i Central- och Östeuropa.

”Vi vill använda vår kunskap om fibrer och kartong för att främja och påskynda återvinning och insamling av material från vätskekartongförpackningar. Vår process vid Ostrołęka Bruk använder redan återvunnet material. Vi är intresserade av att utveckla det redan väl fungerande återvinningssystemet och använda högkvalitativa UBC-fibrer”, säger Markku Luoto, chef för vätskekartong (LPB), mm. hos Stora Enso.

Guillaume Latourrette, Tetra Pak.

”Att samarbeta med partners längs värdekedjan är vår främsta prioritet, när det gäller att driva insamling och återvinning av UBC. Vi är övertygade om att detta partnerskap kommer att göra det möjligt för oss att förbättra Europas återvinningsinfrastruktur och ytterligare öka återvinningsgraden för UBC i regionen. Det är genom synergier som den här, som vi kommer att kunna leda hållbarhetsomvandlingen och uppnå en cirkulär ekonomi med låga koldioxidutsläpp”, säger Guillaume Latourrette, VD Tetra Pak Östeuropa.

Stora Ensos och Tetra Paks förstudie väntas vara klar om sex månader, varefter eventuella beslut om projektet och beräknad tidslinje för uppförandet kommer att meddelas.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!