Stora Enso omprövar sina planer på kinesiskt bruk

PUBLICERAD: 18 januari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Översiktsbild av Stora Ensos anläggning i Beihai

Stora Enso meddelar att man nu omprövar sina planer på att bygga ett bruk för kemisk lövvedsmassa i Beihai i regionen Guangxi  i södra Kina. Bruket skulle byggas efter att den kartongmaskin, som bolaget byggt vid anläggningen, satts i drift. Maskinen, som producerar konsumentkartong för marknaderna i Kina och övriga Asien, började producera kartong i maj i fjol, men nu överväger alltså Stora Enso att skrinlägga planerna på att komplettera anläggningen i Beihai med ett bruk för kemisk massa.

Stora Enso skriver i sitt pressmeddelande att man nu har inlett en process med den regionala ledningen i regionen Guangxi i syfte att återkalla den del av investeringstillståndet, som gäller byggandet av ett massabruk för kemisk lövvedsmassa. Det definitiva beslutet ligger dock fortfarande hos Stora Ensos styrelse

”Efterfrågan på högkvalitativ livsmedelskartong kommer att fortsätta växa i Kina och på närliggande asiatiska marknader. Vår investering i ett konsumentkartongbruk i Beihai ligger perfekt till för att betjäna dessa marknader. Samtidigt har tillgång och efterfrågan på den globala massamarknaden påverkats av nya investeringar i produktion av lövvedsmassa. Vi anser också att råvarukostnaden för det potentiella massabruket blir för hög, vilket skulle minska anläggningens konkurrenskraft. Ett lönsammare alternativ för oss är därför att köpa kemisk massa till Beihai-bruket på marknaden eller använda våra egna nuvarande tillgångar av lövvedsmassa”, förklarar Stora Ensos VD och koncernchef Karl-Henrik Sundström.

Beslutet kommer inte att påverka Stora Ensos pågående verksamhet vid Beihai-anläggningen, som i dag omfattar en konsumentkartongmaskin med årlig kapacitet på 450.000 ton, en enhet för extrusionsbeläggning med polyeten (PE) och en produktionsenhet för BCTMP-massa (Bleached Chemical Thermo Mechanical Pulp).

Förutom ett bruk för kemisk massa gäller Stora Ensos nuvarande investeringstillstånd även för en andra kartongmaskin vid anläggningen i Beihai, men denna har det ännu inte fattats något beslut om.

Som en följd av den ändrade inriktningen avser Stora Enso att minska den skogsmarksareal, som man nu arrenderar i Guangxiregionen. Hur stor minskningen av fiberbasen kommer att bli och när den kommer att genomföras, kommer att beslutas senare. Koncernen kommer att behålla delar av plantagerna för att förse BCTMP-tillverkningen med råvara. Stora Enso arrenderar i dag ungefär 84.000 hektar skogsmark i regionen.

Länk till nyhetsartikel maj 2016 om kartongmaskinen i Beihai.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Coca-Colas flaskor blir lättare och sparar 3 miljoner ton PET i Nordamerika

Coca-Cola Company har gjort om sina PET-flaskor på den nordamerikanska marknaden och minskar därmed materialförbrukning med 3 miljoner ton år 2025.
coke1

Så packar man ETT ägg effektivt

Så här i påsktider kan det vara äggstra aktuellt att visa en lösning på en smart äggförpackning. Den har utvecklats av Antalis Packaging i Storbritannien.
new-egg-box-and-packaging-awards-composition-900x600

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01