Stora Ensos huvudkontor i Helsingfors – ”sockerbiten kallad i folkmun” – har tjänat ut och ska nu ersättas med en ultramodern kontorsbyggnad i trä! (Bild Wikipedia)

Stora Enso planerar HQ-flytt – bygger ny kontorsbyggnad i trä

1 november, 2019

Stora Enso samarbetar med det finska pensionsförsäkringsbolaget Varma för att bygga ett nytt huvudkontor i centrala Helsingfors. Stora Enso kommer att hyra en del av byggnaden, som kommer att bli ett exempel på modern träarkitektur i världsklass.

”Det blir ett byggprojekt som representerar träarkitektur i världsklass”, säger Seppo Parvi, Stora Enso. (Bild Stora Enso)

”Som företaget för förnybara material, vill vi på Stora Enso att vårt nya huvudkontor ska placeras i en modern, hållbar kontorsbyggnad i trä. Vi är glada över att delta i ett byggprojekt, som representerar träarkitektur i världsklass här i Helsingfors, och som samtidigt ger våra medarbetare bästa möjliga arbetsmiljö. Det blir en kostnadseffektiv lösning för vårt huvudkontor, som kommer att leda till kostnadsbesparingar jämfört med vår nuvarande placering”, säger Seppo Parvi, Stora Ensos finansdirektör och landsansvarig för Finland.

Stora Ensos nuvarande huvudkontor är ett välkänt blickfång i Helsingfors centrum. Kontorsbyggnaden ligger vid hamnen på adressen Kanavaranta 1 (Kanalkajen 1) på det område som kallas Skatudden. Den stora vita byggnaden – i folkmun kallad ”sockerbiten” – är ritad av Finlands berömde arkitekt och designer Alvar Aalto och togs i bruk 1962.

I ”sockerbiten” är i dag cirka 450 medarbetare sysselsatta, men kontoret anses nu ha blivit otidsenligt. Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att på grund av våningsplanens struktur är det svårt att anpassa arbetsytorna i det nuvarande huvudkontoret till dagens kontorskrav.

Den nya kontorsbyggnaden i trä beräknas stå klar år 2023.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!