Storpantning av dryckesburkar och PET-flaskor blir allt mer populärt. (Bild Pantamera/Returpack)

”Storpantning” av burkar och PET-flaskor allt populärare

17 november, 2021ANNONS

Allt fler svenskar väljer nu att panta stora mängder burkar och PET-flaskor på en gång i Pantameras storpantarautomater. Det uppger Pantamera/Returpack.

Sedan 2015, då Returpack installerade sin första så kallade Pantamera Express-automat, har antalet storpantarautomater ökat och är nu 182 stycken, 63 av dessa är Returpacks egna och 119 stycken ägs av dagligvaruhandeln.

Det finns i dagsläget 182 storpantarautomater runt om i Sverige. 63 av dessa är så kallade Pantamera Express-automater, som den på bilden. (Bild Pantamera/Returpack)

Och allt fler kunder väljer att storpanta – hittills i år har över 90 miljoner förpackningar pantats i Returpacks 63 Pantamera Express-automater – en ökning med hela 35 procent jämfört med samma period i fjol.

Pantamera/Returpack skriver i ett pressmeddelande att idag står Returpacks egna storpantarautomater för närmare fem procent av den totala volymen pantförpackningar, som samlas in i Sverige. Pantamera-Express-automaterna finns främst installerade på återvinningscentraler runt om i landet.

”Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Det är vi själva, som äger dessa automater, och här har vi haft möjlighet att testa om konsumenterna var redo att storpanta. Vi använder även Pantamera Express-automaterna för att testa nya utbetalningslösningar, där man enkelt kan överföra pantpengarna till sitt bankkonto”, säger Katarina Lundell, kommunikations- och marknadschef vid Pantamera/Returpack.

På senare tid har även butiksledet valt att investera i storpantarautomater. I slutet av oktober var cirka tre procent av alla pantautomater av storpantartypen.

”Våra storpantarautomater är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem”, säger Katarina Lundell. (Bild Pantamera/Returpack)

”Det är väldigt värdefullt att det finns en bredd i utbudet av pantautomater för butikerna att välja på, från den mindre, som passar i små utrymmen, till storpantarautomater, där pantaren enkelt häller i pantförpackningarna”, framhåller Katarina Lundell.

I Sverige har vi ett av världens äldsta och mest framgångsrika pantsystem. Redan 1984 pantades den första metallburken och pantningen har ökat konstant sedan dess. Under 2020 kom över 2,2 miljarder förpackningar in till Returpacks anläggning i Norrköping.

”För att ett återvinningssystem ska skapa maximal miljönytta behöver kretsloppet vara slutet. Vårt svenska pantsystem garanterar att materialet kan återvinnas till nya dryckesförpackningar, vilket är den mest gynnsamma återvinningen, då materialet utnyttjas till fullo”, förklarar Katarina Lundell.

En avgörande del av pantsystemet är att insamlingssystemet fungerar väl. I Sverige finns totalt 3.202 pantställen och det sammanlagda antalet pantmaskiner är 4.312. Av dessa är 182 stycken storpantarautomater, där man kan panta stora mängder på en gång, 63 av dem är så kallade Pantamera Express-automater, som ägs av Returpack.

”Många tycker det är smidigt att ta med sig panten när de åker till återvinningscentralen, därför är det viktigt att våra storpantarautomater finns där. Annars finns risk för att burkarna och flaskorna istället hamnar i metall- och plaståtervinningen och då kan materialet inte återvinnas till nya dryckesförpackningar”, avslutar Katarina Lundell.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!