De första PHA-baserade bioplastsugrören är på gång att lanseras. (Bild Ocenic Resins)

Sugrör i bioplasten PHA bryts ner i kompost och havsmiljöer

26 november, 2019ANNONS

En grupp europeiska forskare vid spanska Universitat Jaume I har tillsammans med bioföretaget Ocenic Resins, S.L utvecklat de första sugrören i bioplasten PHA. Sugrören sägs vara helt bionedbrytbara såväl i konventionella jordkomposter som i havsmiljöer.

PHA-bioplaster (polyhydroxialkanoater) är termoplaster framställda genom mikrobiell jäsning (fermentering) av kolbaserade råmaterial. Egenskaperna hos PHA-polymerer kan styras och anpassas, beroende på hur specifika kombinationer av olika monomerer inkorporeras i polymerkedjan.

Enligt Ocenic Resins är en viktig miljömässig fördel med PHA-plaster att de naturligt syntetiseras av levande varelser: deras upplösning i miljön sker spontant, vilket gör att de kan tjäna som mat till samma bakterier, som producerar dem!

Luis Cabedo Mas är ansvarig forskare för projektet. (Bild Universitat Jaume I)

Andra fördelar med sugrör i PHA är att de i motsats till pappersbaserade sugrör klarar heta vätskor och inte avger smak till den aktuella drycken. PHA-materialet kan dessutom processas enligt vedertagen teknik för plastbearbetning, vilket gör det till ett tilltalande alternativ för företag i sektorn.

”Egenskaperna hos dessa material gör dem utmärkta för tillverkning av engångsprodukter och livsmedelsförpackningar”, säger Luis Cabedo Mas, ansvarig forskare för projektet.

Spanska Ocenic Resins har redan börjat producera de bioplastbaserade sugrören i större skala och förbereder nu en kommersiell lansering av dem.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!