Sulapacs och Stora Ensos förnybara och biologiskt nedbrytbara sugrör lanseras nu på marknaden. (Bild Stora Enso)

Sulapacs fiberbaserade sugrör kommer nu ut på marknaden

11 december, 2019ANNONS

Det träfiberbaserad sugrör, som utvecklats av Stora Enso och finska startupföretaget Sulapac, lanseras nu på marknaden av flera företag. Bland de första kunderna finns bland andra flygbolaget Finnair, som byter ut sina sugrör i plast och papp i sina lounger i Helsingfors.

Andra företag som börjar använda sugröret är matleveransplattformen Wolt och alkoholvarumärket Altia samt Helsingfors-baserade Hotel St. George och vegancafét Kippo.

De första kunderna representerar olika branscher men har ett gemensamt intresse: att vara ledande inom hållbarhet.

För slutkonsumenterna kommer sugrören att vara tillgängliga via e-handelsföretagen Biofutura.com och Verkkokauppa.com

Stora Enso och Sulapac började sitt samarbete under år 2018 och i december i fjol presenterade man en demoversion av ett hållbart sugrör, baserat på Sulapacs biokompositmaterial, som består av träfiber och naturliga bindemedel. (Läs HÄR)

Utvecklingen av sugröret är nu så långt kommen att Sulapac och Stora Enso kan lansera det förnybara och biologiskt nedbrytbara sugröret på marknaden och därmed bidra till att bekämpa det globala problemet med plastavfall. Sugröret har samma användaregenskaper som ett traditionellt sugrör.

”Det finns en stor efterfrågan för vår produkt, då den dels uppfyller hållbarhetskriteriet och dessutom har starka användaregenskaper. Precis som Sulapacs övriga material är sugröret helt fritt från plast. Det är utformat för att efterhärma naturen – om sugröret råkar hamna i havet, beter det sig precis som ett björklöv och skadar inte ekosystemet”, säger Sulapacs VD Suvi Haimi.

Sugrören är tillverkade i Sulapacs biokompositmaterial, som består av träfiber och naturliga bindemedel. (Bild Stora Enso)

Sugrören bygger på Sulapacs patentsökta materialinnovation. Huvudkomponenterna är förnybara material som trä och växtbaserade bindemedel. Sulapac definierar materialet som fritt från mikroplaster, vilket innebär att det har utformats för att vara helt biologiskt nedbrytbart i olika miljöer. Sugröret är kompatibelt med befintliga sophanteringssystem och är utvecklat för återvinning via industriell kompostering. Sugrören tillverkas i maskiner som ursprungligen utvecklats för produktion av plastsugrör.

”Miljarder sugrör produceras och används varje vecka, vilket skapar skadligt skräp, som ofta hamnar i havet. Det här förnybara och biologiskt nedbrytbara materialet kan ersätta fossilbaserade material för att bekämpa plastavfallet. Genom vårt samarbete med Sulapac kan vi utforska nya typer av innovativa och skalbara material för att bredda vårt erbjudande av förnybara lösningar”, säger Marcus Dehlin, Head of Business Alliances, Stora Enso.

I den första fasen kommer sugrören att vara tillgängliga i Europa och därefter följer en global lansering.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!