Superfos erbjuder nu svarta plastförpackningar, som är detekterbara med NIR-scannrar och gör plasten återvinningsbar. (Bild Superfos)

Superfos svarta förpackningar kan detekteras och återvinnas

4 juni, 2020ANNONS

Plastförpackningsproducenten Superfos, som ingår i Berry Global, har utvecklat en ny typ av svarta plastförpackningar, som kan detekteras och återvinnas.

Svart är en eftertraktad färg till plastförpackningar, men traditionella svarta plastförpackningar kan i de flesta fall inte detekteras av de sorteringsanläggningar, som hanterar plastavfall. För att öka återanvändningen av plastförpackningar erbjuder Superfos nu en hållbar svart färg till både livsmedels- och icke-livsmedelsförpackningar. Den nya lösningen är baserad på en svart masterbatch, som inte innehåller den färgkomponent, som kallas kimrök eller carbon black.

En svart förpackningslösning utan carbon black har fördelen att den kan detekteras av de skannrar, som används i avfallssorteringen. Det betyder att svarta plastförpackningar utan carbon black kan upptäckas, sorteras bort och återvinnas.

Den nya färgen utan carbon black är utvecklad för ogenomskinliga förpackningslösningar, som framställs av antingen polyeten (PE) eller polypropen (PP).

”Vi använder en svart masterbatch av mycket hög kvalitet. Den är fri från carbon black och innehåller särskilda pigment som gör det enklare att detektera och sortera plast med hjälp av en NIR-anläggning (Near Infra Red). Det är perfekt för att öka återvinningen av svart plast. När man väljer en svart plastförpackning utan carbon black, bidrar man till att reducera den mängd plast, som annars inte kan återvinnas i avfallsströmmen”, säger Flemming Madsen, som är fabrikschef på Superfos i belgiska Wetteren, och en del av det team, som varit med i utvecklingen.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!