Svårhanterbart etikettavfall tas om hand i Raflatac-projekt

PUBLICERAD: 16 juni 2022
UPPDATERAD: 25 januari

PET-plasten från etiketters releasematerial kan nu återvinnas och omvandlas till isoleringsprodukter. (Bild Raflatac)|Juha Virmavirta är chef för RafCycle Solutions. (Bild Raflatac)|Henri Nieminen är VD för Finnfoam. (Bild Finnfoam)

Finska UPM Raflatac har tillsammans med kemiföretaget Inosence Polyol Oy och plastkonverteraren Finnfoam startat ett återvinningsprojekt, där svårhanterbar PET-plast från etikettavfall samlas in och omvandlas till isoleringsprodukter.

Projektet sker inom ramen för Raflatacs återvinningskoncept RafCycle, där restprodukter och spill från etikettproduktion hos Raflatacs kunder, m fl samlas in och återanvänds.

Cirka 80 procent av releasematerialet till självhäftande etiketter består av papper, som kan återvinnas via etablerade processer. Men resterande 20 procent av releasematerialet är PET-baserade filmer, försedda med ett extremt tunt lager silikon, och eftersom dessa fraktioner är svåra att separera kan detta restavfall vanligen inte återvinnas utan skickas till förbränning.

Juha Virmavirta är chef för RafCycle Solutions. (Bild Raflatac)

Men nu har Raflatac tillsammans med Inosence Polyol utvecklat en återvinningskedja där Raflatac via RafCycle samlar in det PET-baserade filmavfallet från sina kunder och Inosence Polyol bearbetar och via en kemisk process omvandlar det till plastråmaterialet polyol.

Det omvandlade plastmaterialet från Inosence Polyol används sedan av Finnfoam för tillverkning av cellplastbaserade isoleringsprodukter.

Henri Nieminen är VD för Finnfoam. (Bild Finnfoam)

”I vår lösning omvandlas den återvunna PET-råvaran till hållbara isoleringsprodukter, som binder kol i årtionden. Vår värdekedja uppfyller en kritisk granskning, och dessutom gör vi etikettbranschen mycket mer hållbar”, säger Juha Virmavirta, direktör, RafCycle Solutions, UPM Raflatac.

Raflatac skriver att man med sitt materialflöde kan garantera en stadig tillgång på råvaror för tillverkning av polyol.

”Lösningen, som vi utvecklat tillsammans med UPM Raflatac och Inosence Polyol Oy, är ett bra exempel på potentialen med kemisk återvinning. Det gör att många svårseparerade material kan separeras och återvinnas”, säger Henri Nieminen, VD för Finnfoam.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Coca-Colas flaskor blir lättare och sparar 3 miljoner ton PET i Nordamerika

Coca-Cola Company har gjort om sina PET-flaskor på den nordamerikanska marknaden och minskar därmed materialförbrukning med 3 miljoner ton år 2025.
coke1

Så packar man ETT ägg effektivt

Så här i påsktider kan det vara äggstra aktuellt att visa en lösning på en smart äggförpackning. Den har utvecklats av Antalis Packaging i Storbritannien.
new-egg-box-and-packaging-awards-composition-900x600

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01