Svensk byrå designade prisad konservburk i stål

PUBLICERAD: 17 december 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Konservburken har en ”kapseldesign” som ska göra det lättare att få ut innehållet.|Designbyrån Grow har anpassat designen efter produktinnehållet – här ”lyxiga” burkar med svart tryffel.
|Konservburkarna kan tillverkas i olika storlekar beroende på innehåll.
|Konservburkarna utvecklades av Stockholmsbaserade designbyrån Grow.

Europeiska stålföretaget Tata Steel och Stockholmsbaserade svenska designbyrån Grow har utvecklat en ny typ av konservburk, som nu tilldelats priset ”Outstanding Achievement Award” i tävlingen Dieline Awards 2018.

De designkoncept, som svenska Grow tagit fram, bygger på Tata Steels polymerbelagda förpackningsstål Protact. Tanken bakom är att visa på materialets mångsidighet, flexibilitet och alla designmöjligheter för såväl lokala producenter som stora varumärken.

”Stål är ett premiummaterial, men en konservburk har inte speciellt hög status. Med den här designen vill vi lyfta fram både materialets unika egenskaper samtidigt som innehållet lyfts fram på ett nytt och mer tilltalande sätt”, säger Liselott Tingvall, Head of insight & innovation på Grow.

Konservburkarna är uppbyggda med en futuristisk kapseldesign med lutande sidor och välvd bas för att konsumenten enkelt ska kunna få ut innehållet. De har även designats med återbruk i åtanke, med möjlighet att återförsluta burkarna med vanliga skruvlock.

Med den grundläggande designen fastställd utvecklade designteamet en rad specifika prototyper för att demonstrera hur den nya designen kan användas för många olika sorters konserver.

Tävlingsbidragen innehöll konservburkar för majs, haricots verts och svart tryffel, där varje förpackning präglats med unika mönster och högkvalitativt tryck för att spegla dess innehåll. Utöver skruvlocket visar även ett sekundärt designförslag en unik öppningsring för traditionella konservburkar, döpt till ’the Loop’. Den har designats för att efterlikna formen hos ett löv, vilket förstärker Protacts egenskaper för återvinning eftersom stål kan återvinnas oändligt många gånger utan att tappa i kvalitet.

—————————————–
Tata Steel är en av Europas ledande stålproducenter och levererar stålprodukter till bygg-, bil-, förpacknings-, energi- och flygindustrin, m fl.. Globalt är Tata Steel en av världens största stålproducenter med en kapacitet på över 27,5 miljoner ton och 65.000 anställda över hela världen. Koncernen omsätter cirka 20 miljarder US-dollar (drygt 181 miljarder kronor).

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Coca-Colas flaskor blir lättare och sparar 3 miljoner ton PET i Nordamerika

Coca-Cola Company har gjort om sina PET-flaskor på den nordamerikanska marknaden och minskar därmed materialförbrukning med 3 miljoner ton år 2025.
coke1

Så packar man ETT ägg effektivt

Så här i påsktider kan det vara äggstra aktuellt att visa en lösning på en smart äggförpackning. Den har utvecklats av Antalis Packaging i Storbritannien.
new-egg-box-and-packaging-awards-composition-900x600

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01