Kronprinsessan Victoria är en av de cirka 1.100 personer, som under året besökt Svensk Plaståtervinning i Motala. (Bild Peter Holgersson)

Svensk Plaståtervinning visade sin fabrik för kronprinsessan

18 oktober, 2019ANNONS

H.K.H. Kronprinsessan Victoria är känd för att brinna för miljö- och klimatfrågor och det märktes, när hon nyligen var på studiebesök på Svensk Plaståtervinnings anläggning för plastsortering i Motala. Hennes intresse var på topp, när hon fick ta del av hur återvinning av plastförpackningar går till.

Mattias Philipsson, VD på Svensk Plaståtervinning, visade stolt upp anläggningen för kronprinsessan och beskrev hur den toppmoderna anläggningen får ut dubbelt så mycket återvinningsbar plast för varje ton insamlade plastförpackningar, jämfört med andra sorteringsanläggningar ute i Europa.

”Kronprinsessan är en viktig ambassadör för klimatet och vi är såklart både glada och stolta över att få visa vår anläggning. Ökad återvinning av plastförpackningar är en viktig del för att kunna nå cirkulär ekonomi och uppnå Sveriges klimatmål”, sade Mattias Philipsson vid besöket.

Plaståtervinning har varit i ropet senaste tiden. Hela 60 procent av alla plastförpackningar från våra svenska hushåll får aldrig ens chansen att återvinnas, eftersom de slängs i vanliga soporna, och istället går till energiutvinning. Det vill Svensk Plaståtervinning ändra på.

”Vi måste bli bättre på att källsortera i hemmen – alla plastförpackningar ska sorteras. Parallellt med det jobbar vi i branschen för att fler förpackningar ska designas för att kunna återvinnas. Utvecklingen går framåt hela tiden. Vår vision är att alla plastförpackningar ska bli nya produkter, och det är fullt möjligt. Men då behöver alla hjälpas åt”, säger Mattias Philipsson.

Kronprinsessan Victoria, som är en av 17 ambassadörer för de globala målen för hållbar utveckling, var påtagligt imponerad av verksamheten i Motala-anläggningen. Men hon erkände också att det är inte alltid lätt att vara en vanlig konsument, när det kommer till förpackningsåtervinning och källsortering.

”Ja, det är att tänka lite på vad det är för plast. Kanske separera lock från resten av förpackningen. Jag har också fått reda på såna saker som kanske kan vara mer komplicerade för en maskin än vad vi som konsumenter tror och tänker. Som film ovanpå en förpackning till exempel, att det ställer till en del. Det är också nyttigt att känna till. Man kan faktiskt göra medvetna val”, sade Victoria till SVT Östergötland i samband med besöket.

När studiebesöket var slut fick kronprinsessan Victoria en lite annorlunda avskedsgåva av Svensk Plaståtervinning: en resväska tillverkad uteslutande av återvunnen plast från Motala-fabriken!

”Oh! Då kan jag alltid ha med mig en liten bit av Motala”, kommenterade Victoria sin gåva, enligt Motala Vadstena tidning.

.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!