Resultatet av Håll Sverige Rents uppropskampanj om Sveriges mest onödiga plast. (Bild Håll Sverige Rent)

Svenska folket: ”Dubbelplast” är den mest onödiga plasten!

24 november, 2022ANNONS

”Dubbelplast” – dvs engångsplast som omsluter annan engångsplast är den mest onödiga plasten, enligt uppropskampanjen ”Onödig plast? Nej tack!”, som Håll Sverige Rent genomförde under sommaren.

I kampanjen, som genomfördes på sociala medier, har över 16.000 personer skrivit under ett upprop för att Sverige ska förbjuda fler engångsprodukter av plast. Deltagare i uppropet fick också nominera onödig engångsplast. Nu lämnas resultatet och uppmaningen över till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Resultatet av kampanjen hamnar nu på klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris bord. (Bild Ninni Andersson/Regeringskansliet)

I kampanjen ”Onödig plast? Nej tack!” uppmanar nu stiftelsen Håll Sverige Rent regeringen att förbjuda fler engångsprodukter av plast. Genom EU:s engångsplastdirektiv har engångsprodukter i plast som sugrör, ballongpinnar och tops redan förbjudits på grund av dess negativa inverkan på djur och natur.

Här är resultatet av vilken engångsplast svenska folket tycker är mest onödig:

1. Dubbelplast. Alltså engångsplast som ligger i annan engångsplast. Dubbelplasten kan till exempel finnas runt godis eller i förpackningar.

2. Plastkonfetti. Det finns nu ett förbud mot att kasta plastkonfetti utomhus, man får enbart kasta det inomhus. Utomhus får man enbart slänga konfetti av papper. Håll Sverige Rent tycker att papperskonfettin är ett bra alternativ till plast och därför borde plastkonfettin förbjudas.

3. Sugrörsplast. Det är bra att sugrör av plast förbjudits, men nu ser man inte sällan papperssugrör i en liten ficka av engångsplast. Onödigt.

4. Cigarettplast – dvs plastfolien som omsluter cigarettpaket. Den rivs lätt av och slängs ofta på marken, där den snabbt flyger i väg i vinden.

5. Tidningsplast. Magasin och tidningar är ofta inslagna i en plastförpackning som direkt slängs och riskerar att skräpa ner.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!