”Nu kan våra transparenta PET-tråg återvinnas”, säger Therese Cederblom, Svensk Plaståtervinning. (Bild Svensk Plaståtervinning)

Svenska livsmedelstråg i PET ska återvinnas i Nederländerna

8 november, 2022ANNONS

Efter en omfattande testperiod har Svensk Plaståtervinning och nederländska Wellman Recycling, som ägs av Indorama Ventures, lyckats hitta en kvalitetsnivå som möjliggör återvinning av transparenta livsmedelstråg i PET.

Svensk Plaståtervinning skriver i ett pressmeddelande att tråg i PET-plast är vanliga livsmedelsförpackningar, speciellt till produkter som köttfärs, etc. Fram till nu har det funnits begränsade möjligheter att återvinna trågen i Europa, men genom samarbetet med Wellman Recycling räknar Svensk Plaståtervinning med att man under nästa år ska kunna återvinna mellan 1.500 och 2.000 ton transparenta PET-tråg, insamlade från de svenska hushållen.

Av trågen kommer Wellman Recycling att producera ett PET-granulat, som kan användas som råvara till nya förpackningsprodukter. (Bild Svensk Plaståtervinning)

”Vår ambition har varit att hitta partners med förmåga att återvinna PET-tråg och på så vis sluta kretsloppet, med lägre klimatpåverkan och minskat behov av jungfrulig råvara som effekt. Wellman Recycling kommer att producera ett PET-granulat, som sedan kan användas som råvara för förpackningsproducenter”, berättar Therese Cederblom, försäljningschef på Svensk Plaståtervinning.

Svensk Plaståtervinning har deltagit i omfattande tester som inneburit mycket optimeringar av sorteringen för att få fram en ren transparent mono-PET-kvalitet, vilket är en förutsättning för att det ska finnas en återvinningsmarknad. Att det nu finns en marknad, skapar också incitament för producenter att prioritera transparenta mono-PET-tråg istället för multimaterial, där andra plasttyper kombineras och som gör att produkterna inte går att återvinna.

Willem Christiaans, Wellman Recycling. (Bild fr LinkedIn)

En grundförutsättning för återvinningen av materialet är fortfarande att konsumenten källsorterar och lämnar det till Förpackningsinsamlingen (FTI) varifrån det levereras till Svensk Plaståtervinnings anläggning i Motala.

”Målsättningen för oss är att sluta kretsloppet för PET-livsmedelsförpackningar och säkerställa cirkulär återvinning av hushållens livsmedelsförpackningar, till förmån för producenterna, konsumenterna och miljön”, kommenterar Willem Christiaans, Business Development & Raw Material Procurement Manager Europe, på Wellman Recycling.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!