Svenska Mässans fjärde torn – döpt till +One – blir en imponerande byggnad och ett nytt landmärke i Göteborg. (Bild Tham & Videgård Arkitekter)

Svenska Mässans fjärde torn blir nytt landmärke i Göteborg

22 november, 2019

Svenska Mässans gestaltningstävling rörande det fjärde tornet vid mässans anläggning i Göteborg är nu avgjord.
Av fyra finalistbidrag blev det förslaget från arkitektfirman Tham & Videgård, som utsågs till vinnare i tävlingen om att få gestalta Svenska Mässans fjärde torn.

Tornet, som fått beteckningen +One, ska placeras vid Korsvägen strax bakom dagens tre befintliga hotell- och kongresstorn.

”Vinnaren har presenterat ett magnifikt torn, påtagligt högre än befintliga Gothia Towers, och ett nytt landmärke i staden. +One inkluderar också en helt ny välkomnande entré, som suddar ut gränsen mellan ute och inne” , säger Carin Kindbom, VD och koncernchef på Svenska Mässan Gothia Towers.

Gruppen, som bedömt bidragen i gestaltningstävlingen, har bestått av representanter från Svenska Mässan Stiftelse, Sveriges Arkitekter samt Göteborgs stad. Ytterligare sakkunniga representanter har också deltagit i utvärderingsprocessen, som påbörjades i samband med tävlingens start för snart ett år sedan.  Utgångspunkten var ett fjärde torn, som rymmer omkring 400 hotellrum, mötesytor, restauranger, kontor och en terrass med plats för 1.200 minglande gäster.

”Det har varit en mycket omfattande och gedigen urvals- och bedömningsprocess med fyra verkligt högklassiga tävlingsbidrag i finalomgången. Till sist föll valet enhälligt på Tham & Videgård, som vi tackar och gratulerar”, säger Roger Holtback, styrelseordförande i Svenska Mässan Stiftelse.

Nästa år kommer detaljplanearbetet för +One att påbörjas år 2020 och det nya tornet med ny huvudentré till hela mässanläggningen beräknas stå klart år 2025.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!