Suwar Mert och hans syster Berfin Mert har grundat den unika återvinningsappen PantaPå. (Bild PantaPå)

Svenska PantaPå tar in kapital för en utökad global satsning

9 juni, 2020

Svenska PantaPå– en världsunik app som ger användare pant för att återvinna förpackningar med mobilen – tar in kapital från välkända investerare. I emissionen på 9,5 miljoner kronor deltar Almi Invest GreenTech-fond, Orkla Ventures, Verdane Foundation och affärsänglar.

PantaPå-appen lanserades i augusti 2019 och har idag 100.000 användare i Sverige och USA.

Med PantaPå-appen kan användare skanna streckkoder på sina förpackningar vid en återvinningsstation och belönas direkt med pengar och kuponger i mobilen. Panten rapporteras till varumärken, som deltar i tjänsten, och som i sin tur bättre kan förstå och ta ansvar över förpackningarnas resa, reducera sina utsläpp genom ökad återvinning och få värdefulla kundinsikter. Bland kunderna finns idag globala bolag som Mondelez, Procter & Gamble, Unilever och Orkla med en mängd varumärken.

”Majoriteten av alla plastförpackningar inom EU och i Sverige återvinns inte. PantaPå har en smart affärsmodell, som både varumärken, miljön och konsumenten vinner på och bidrar till en mer cirkulär konsumtion. Genom att sätta ett värde på förpackningar förändrar bolaget attityder och förvandlar skräp till resurser”, säger Emanuel Andersson, Investment Manager på Almi Invests GreenTech-fond.

Allt som har en streckkod går att panta via appen, från plastpåsar till pappersförpackningar, på alla återvinningsstationer i Sverige. Idag är över 5.000 återvinningsstationer anslutna och användare kan själva lägga till nya. Utöver produkter från anslutna varumärken finns möjlighet att panta fem valfria förpackningar per vecka och få 1 kr för varje förpackning. I appen kan användaren även se sin totala utsläppsbesparing i CO2 tack vare återvinningen.

”Vårt mål är att nå en halv miljon användare under 2020. Vi är mycket glada över att få investerare med omfattande kunskap om internationell expansion. Tack vare investeringen kan vi utöka teamet och ta tillvara på det intresse, som våra befintliga kunder och marknaden visar, för att expandera till fler länder och skapa en global återvinningsrevolution”, säger Suwar Mert, VD på PantaPå och som grundat bolaget tillsammans med sin syster Berfin Mert, som är COO på PantaPå.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!