I speciella pantautomater ska snusaren kunna lämna sina tomma dosor och för varje lämnad dosa donerar Swedish Match pengar till Håll Sverige Rent. (Bild Swedish Match)

Swedish Match ska testa med pant på snusdosor i Sverige

19 juni, 2019

I sommar inför snusleverantören Swedish Match pant på snusdosor på försök i Sverige. Projektet kallas ”Panta Dosan” och genomförs i samarbete med Stiftelsen Håll Sverige Rent. Speciella pantautomater kommer att finnas i Swedish Matchs egna snusbutiker samt vid festivaler och speciella evenemang under sommaren.

Swedish Matchs egna butiker finns i dag i Stockholm, Göteborg, Lund, Åre, Strömstad och Charlottenberg.

Joakim Tilly är Europachef på Swedish Match. (Bild Swedish Match)

”Med en miljon snusare i Sverige är det angeläget att vi gör allt vi kan för att våra snusdosor i plast återvinns. Tidigare i år gjorde vi ett liknande försök i Oslo, som vi nu tar till Sverige. Dosan ger redan i dag endast vatten och koldioxid vid förbränning, men det är förstås ännu bättre, om den kan återvinnas till ny plast och inte hamna i naturen. Vi hoppas att det här ytterligare uppmärksammar snusarna att kassera sina använda produkter på avsedd plats”, säger Joakim Tilly, Europachef på Swedish Match.

Pilotprojektet Panta Dosan påverkar inte priset på någon av Swedish Match snusprodukter och det innebär också att den snusare, som lämnar sin tomma dosa i någon av pantautomaterna, inte får några pantpengar tillbaka, utan i stället skänker Swedish Match en krona till Håll Sverige Rent för varje dosa som pantas. Om snusaren/pantaren dessutom registrerar sin e-post går två kronor till Håll Sverige Rent och snusaren får ett e-mail med information om exakt vart pantpengarna går. Projektet inkluderar även konkurrerande snustillverkares dosor!

”Snusdosor utgör en del av det skräp, som ofta hamnar på fel plats, som nedskräpning och vi ställer oss såklart bakom de initiativ, som på olika sätt kan minska mängden plast i naturen”, säger Johanna Ragnartz, VD för Håll Sverige Rent.

Idag är merparten av de snusdosor, som säljs i Sverige, tillverkade av plast, eftersom plasten är viktig för att behålla snusets kvalitet så länge som möjligt.

Hos Swedish Match pågår utvecklingsarbete för att hitta alternativa material till plasten eller nedbrytningsbar plast, för att ersätta den konventionella plastdosan.

Swedish Match upplyser också att man inom kort kommer att fasa ut svart, ej återvinningsbar, plast från snusdosorna.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!