Teknik för återvinning av EPS får stöd från Vinnova

PUBLICERAD: 6 oktober 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Projektledaren Stefan Rudin och Harald Kant från ITON tillsammans med William Lehmus

Det Aneby-baserade företaget ITON har utvecklat ett innovativt teknikkoncept för återvinning av EPS (expanderad polystyren eller cellplast) och får nu Vinnovastöd inom projektet RE:Source för fortsatt arbete inom området.
”Återvinning av EPS görs idag tyvärr i begränsad omfattning mot vad som  är önskvärt ur såväl företagsekonomisk synpunkt som ur miljöhänseende. Vårt arbete med att utveckla en mobil återvinningsprocess kommer ge möjlighet att återvinna stora delar av förbrukad EPS i framtiden”, säger Stefan Rudin, projektledare för ITON.

Det hela började för några år sedan när Harald Kant, en av grundarna till ITON, hörde en affärsgranne klaga över allt cellplastemballage, som bokstavligt växte honom över huvudet. När en sopbil slutligen kom för att hämta ”EPS-berget”, var det uppenbart att merparten av lasten består av ren luft. Går det verkligen inte att göra det här på något bättre och effektivare sätt, undrade grannen?

”Det ska vi ta reda på”, tänkte Harald och började göra tester med cellplastemballage. Testerna ledde så småningom fram till en enkel prototyp där cellplasten kunde reduceras till ren polystyren, dvs all gas är separerad och materialet kan användas som råvara vid plastproduktion.

Med prototypen vann ITON en idétävling på Science Park och bolaget är nu en del av Science Parks inkubator. Tillsammans med parkens affärsutvecklare kommer bolaget nu att satsa på att lansera produkten och ta in kapital för fortsatt expansion.

————————————-
N.B.: Ett litet påpekande från redaktionen. I pressreleasen från Science Park används på flera ställen benämningen ”frigolit” om EPS-materialet. Men Frigolit är egentligen ett varumärke, precis som Volvo, Caterpillar eller Vespa! ”Cellplast” är därför en mer korrekt beteckning på materialet, om man nu inte vill använda förkortningen EPS…

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx