Tetra Pak gör andra val än andra storföretag och fortsätter sin verksamhet i Ryssland trots kriget i Ukraina. Bilden visar Tetra Paks svenska huvudkontor i Lund. (Bild Common Wikipedia)

Tetra Pak går mot strömmen: Fortsätter ryska verksamheten

11 mars, 2022ANNONS

Stora företag som Coca-Cola, Pepsi, IKEA, McDonalds, m fl lämnar nu Ryssland i protest mot Putins invasion av Ukraina – men globala förpackningsjätten Tetra Pak går mot strömmen och fortsätter sin verksamhet i Ryssland. Det rapporterar SVT Nyheter och andra media.

”Vår ambition är att fortsätta stötta våra kunder så att de kan upprätthålla en stabil livsmedelsförsäljning åt alla de samhällen som förlitar sig på oss för säkra livsmedel, säger Eva Podlich, kommunikationsansvarig för norra Europa, till SVT Nyheter Skåne.

Tetra Pak har verksamheter i såväl Ryssland som Ukraina och Belarus. Företagets verksamheter i östra Europa går under samlingsnamnet Tetra Pak Rubecca. I Ryssland har man en fabrik i Moskva-området, som tillverkar förpackningskartong, och i Ukraina och Belarus har man försäljningskontor men inga tillverkande enheter.

”Tetra Pak fördömer den ryska invasionen av Ukraina och vi är djupt oroade över kriget. Kriget drabbar våra kollegor, vänner, partners, leverantörer, konsumenter, kunder och alla deras anhöriga och vänner. Vi står med alla de som drabbats av våldet och vi stöttar alla som förespråkar fred och en omedelbar vapenvila. Vår högsta prioritet sedan start har varit att säkerställa våra medarbetares välbefinnande och trygghet”, säger Eva Podlich, till Sydsvenskan/Helsingborg Dagblad.

Till SVT Nyheter uppger Tetra Pak och Eva Podlich att kriget i Ukraina har gjort att Tetra Pak vidtagit åtgärder för att minska påverkan på sina leverantörskedjor. Bland annat flyttar man en del av produktionen vid fabriken i Moskva till andra fabriker utanför Ryssland.

”Vi har en konverteringsfabrik i Moskva som för tillfället är i drift och som främst producerar förpackningsmaterial för hemmamarknaden. En liten andel av det material som produceras i fabriken exporteras till andra marknader. Som en del i vår beredskapsplan så flyttas nu produktionen av förpackningsmaterial för andra marknader till andra fabriker”, säger Eva Podlich till SVT Nyheter.

I Ukraina har Tetra Pak ett försäljningskontor i huvudstaden Kiev. Det kontoret har man nu stängt av säkerhetsskäl.

”Vårt kontor i Kiev är tillfälligt stängt, då vi vill att våra medarbetare prioriterar sin egen och sina anhörigas säkerhet. Vi har inga fabriker i Ukraina och således ingen omfattande export från Ukraina som kan påverka vår globala leverantörskedja”, säger Eva Podlich till SDS/HD.

N.B.: Svenska koncernen Tetra Laval – där bland annat Tetra Pak och franska formblåskoncernen Sidel ingår – har meddelat att man donerar två miljoner euro (drygt 21 miljoner kronor) i humanitärt bistånd till Ukraina. Hälften – en miljon euro – går till Unicef, och resten kommer Tetra Laval att använda för att säkerställa säker matdistribution till flyktingläger, främst i samarbete med Tetra Paks lokala kunder.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!