Tetra Pak blir första företag inom livsmedels- och dryckesförpackningar att använda certifierade återvunna polymerer. (Bild Tetra Pak)

Tetra Pak lanserar certifierad återvunnen plast

23 februari, 2021ANNONS

Tetra Pak meddelar att man blir första företag inom livsmedels- och dryckesförpackningar att använda certifierade återvunna polymerer.
Certifieringen utfärdas enligt standarden RSB Advanced Products, där RSB står för ”Roundtable on Sustainable Biomaterials”.

Tetra Pak skriver i ett pressmeddelande att företagets kartongförpackningar med integrerade återvunna och certifierade polymerer nu är tillgängliga för livsmedels- och dryckesproducenter.

Åtgärden innebär ett avgörande steg i Tetra Paks strategi för cirkularitet, som innebär ett minimerat beroende av fossilbaserade resurser, ett ansvarsfullt anskaffande av råvaror, design av förpackningar som ger förbättrad återvinning och minskar avfallet samt byggande av partnerskap för utveckling av global infrastruktur för effektiv insamling och återvinning.

Alejandro Cabal är chef för Packaging Solutions i Tetra Pak. (Bild Tetra Pak)

”Som undertecknare av ´Ellen MacArthur New Plastics Economy Global Commitment´ har vi åtagit oss att från år 2025 använda i genomsnitt minst 10 procent återvunnet plastinnehåll i de kartongförpackningar, som vi säljer i Europa, förutsatt att lämplig återvunnen plast av teknisk kvalitet är ekonomiskt tillgänglig. Efter att under de senaste månaderna ha arbetat nära kemi- och polymerföretaget Ineos och RSB kan vi nu erbjuda kartongförpackningar, som integrerar certifierade återvunna polymerer, vilket ytterligare möjliggör livsmedelsindustrins hållbarhetsomvandling”, säger Alejandro Cabal, Vice President Packaging Solutions, Tetra Pak.

Tetra Pak skriver att användning av återvunnet polymermaterial kan bidra till ökade återvinningsgrader och göra återvinning mer ekonomiskt lönsamt. Men att uppnå pålitlig kvalitet kan vara en utmaning på grund av att det för närvarande råder begränsad tillgång på återvunnen plast av livsmedelskvalitet på marknaden.

Med detta i åtanke har Tetra Pak inlett ett nära leverantörssamarbete med Ineos för att utforska användning av återvunna polymerer i kartongförpackningar och ta fram en första batch av certifierad återvunnen polyeten (PE). Genom att använda Plastic Energy’s avancerad återvinningsprocess har Ineos nu kunnat omvandla plastavfall till högkvalitativa polymerer, vilket innebär att man kan ersätta oljebaserade produkter med återvunnet polymermaterial med identiska specifikationer och samma nivå av produktrenhet som jungfruplast.

”RSB intygar att de återvunna polymererna, som används i lock, toppar och/eller som beläggningar i våra kartongförpackningar, produceras på ett hållbart sätt. Att vara första företag inom vår sektor, som tilldelas RSB Advanced Products-certifiering, innebär ytterligare en milstolpe i vår resa mot att producera världens mest hållbara livsmedelsförpackning: en kartongförpackning som är helt tillverkad av förnybara eller återvunna material, som är bekväm och säker och som är helt återvinningsbar och kolneutral”, säger Alejandro Cabal.

De återvunna polymererna, som nu används i Tetra Paks dryckeskartongförpackningar, framställs enligt en RSB-modell där plasten är tillverkad av en blandning av återvunnet och icke-återvunnet material, och där det återvunna materialet är spårat och tillvarataget inom Tetra Paks försörjningskedja. Detta förfarande verifieras av en tredjepartsrevisor enligt RSB Chain of Custody Procedure, som ingår i RSB Advanced Products-certifieringen.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!