Initialt kommer papperssugrören att finnas tillgängliga på förpackningarna Tetra Brik® Aseptic 200 Base och Tetra Brik®Aseptic 200 Base Crystal, vilka vanligtvis används för mejeri- och dryckesprodukter för barn.

Tetra Pak startar fältstudier med sina papperssugrör i Europa

8 augusti, 2019

Tetra Pak har inlett fältstudier där man förser sina europeiska dryckesförpackningar med egenutvecklade sugrör av papper. Tetra Pak skriver i ett pressmeddelande att kunder till företaget har börjat testa att förse sina förpackningar med Tetra Paks papperssugrör och att man därmed blir det första kartongförpackningsföretaget, som tillhandahåller sådana sugrör på den europeiska marknaden.

Tetra Pak skriver också att man har för avsikt att publicera och dela med sig av sina innovationer inom utveckling av sugrör i papper, för att stödja industriellt samarbete kring alternativ till sugrör i engångsplast inom vätskekartongbaserade förpackningar.

”Vi inbjuder alla leverantörer och kunder att använda vår kunskap och gå samman med oss”, säger Tetra Paks VD och koncernchef Adolfo Orive.

”Vi är glada över att ha utvecklat ett papperssugrör som är fullt funktionellt och uppfyller internationella standarder för livsmedelssäkerhet. Detta är ett viktigt steg i vår vision att leverera en förpackning helt och hållet tillverkad av växtbaserade förpackningsmaterial, vilket bidrar till en cirkulär ekonomi med låga koldioxidutsläpp”, säger Tetra Paks VD och koncernchef Adolfo Orive i en kommentar.

Initialt kommer papperssugrören, som är tillverkade i FSC-certifierat papper och återvinningsbara med resten av förpackningarna, att finnas tillgängliga på förpackningarna Tetra Brik® Aseptic 200 Base och Tetra Brik®Aseptic 200 Base Crystal, vilka vanligtvis används för mejeri- och dryckesprodukter för barn.

Testerna med papperssugrör börjar med begränsade volymer, medan Tetra Pak ökar produktionskapaciteten vid sin fabrik för tillverkning av papperssugrör i Lissabon, Portugal.

Adolfo Orive meddelar också att Tetra Pak beslutat att inte söka patentskydd för de många tekniska förbättringar man har gjort på utrustning och material rörande företagets papperssugrör utan istället vara öppna med sina innovationer.

”För att branschen ska uppnå sitt gemensamma mål att driva mot en cirkulär ekonomi med låga koldioxidutsläpp måste hela leveransbasen för papperssugrör expandera och växa snabbt. Vi inbjuder alla leverantörer och kunder att använda vår kunskap och gå samman med oss för att öka produktionen så snabbt som möjligt”, säger Adolfo Orive.

Företaget meddelar också att man utvärderar tekniska framsteg och samarbetar med ett antal ledande tekniker för att utforska biologiskt nedbrytbara sugrör i växtbaserade bioplastmaterial.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!