Norska Tomras pantautomat Tomra R1 kan svälja mer än 100 pantburkar- och –flaskor i en tömning. (Bild Tomra)

Tomra lanserar ”självgående” automat för pantförpackningar

20 februari, 2020

Norska recycling och pantautomatspecialisten Tomra Systems har lanserat Tomra R1 Express, som är en ”självgående” automat för storpantare och en vidareutveckling av pantautomaten Tomra R1, som Tomra lanserade under år 2019.

Tomra R1 kan i en tömning ta emot mer än 100 pantburkar och –flaskor, vilka snabbt sorteras och pantberäknas. Med den nya Express-modellen behöver pantaren inte längre stå kvar och vänta på att pantprocessen ska bli klar och ett kvitto skrivas, utan kan gå därifrån, så snart pantförpackningarna hällts in i automaten. Genom en uppkoppling mot automaten via en smart telefon och en app överförs nämligen pantsumman direkt till pantarens konto, när sorteringsprocessen är klar.

”Tomra R1 med Express är som en ´självkörande bil´ för den som pantar stora mängder på en och samma gång. Ingen manuell hantering av enskilda pantförpackningar, inget besvär med krånglande burkar eller flaskor och ingen väntan vid automaten på kvitto!” framhåller Harald Henriksen, chef för divisionen Tomra Collection Solutions.

Pantautomaten Tomra R1 finns tillgänglig att beställa i Norge och Sverige och kommer att lanseras i Tyskland inom kort. Konceptet Tomra R1 Express är på väg ut på marknaden och har i dagarna demonstrerats på den stora detaljhandelsmässan EuroShop i Düsseldorf.

Storpantningsautomaten Tomra R1 kan ses som en konkurrent till pantautomaten Quantum, tillverkad av svenska pantmaskintillverkaren Envipco. Quantum är på den svenska marknaden mest känd under namnet Pantamera Express och finns i återvinningsföretaget Pantameras/Returpacks regi i ett 40-tal exemplar runt om i Sverige.

Läs om Pantamera Express HÄR.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!