Det svenska bägarlocket Liplid är tillverkat av torrformat träfibermaterial. (Bild Unicup)

Torrformat fiberlock ersätter plastlock på dryckesbägare

6 oktober, 2021ANNONS

Liplid är ett svenskt fiberbaserat lock till dryckesbägare som kan ersätta plastlock. Innovationen föddes på en pappersservett över en kopp kaffe…

Bakom innovationen döljer sig företaget UniCap Scandinavia AB och grundarna Lars Bendix och Håkan Löfholm. UniCap har lyckats skapa ett helt nytt biobaserat lock som görs av fiber från gran och tall. Locket, som fått namnet Liplid, sätts i bägaren istället för på.

Liplid-locket sätts innanför dryckesbägarens kant i stället för på kanten. (Bild Unicup)

”Vi ser redan idag att det finns en stor marknad för Liplid. Vi har kontakt med stora kedjor, som är väldigt intresserade av att köpa locket, säger Jesper Berthold, VD på UniCup Scandinavia AB.

UniCap skriver i ett pressmeddelande att UniCaps grundare Lars Bendix och Håkan Löfholm i över 20 år har arbetat med utvecklingen av produkter för mat och dryck on-the-go. Under dessa år har de sett och upplevt stora problem, som är förknippade med plastlock som sätts på dryckesbägarna.

”Plastlocken lever inte upp till de krav konsumenterna har i dag, varken gällande funktionalitet eller hållbarhet, oavsett om det gäller kall eller varm dryck. Ett plastlock är svårt att få på ordentligt och man spiller lätt ut drycken över sig. Det är svårt att dricka ur och att göra drycken svalare. Dessutom är locken ett stort miljöproblem, eftersom de produceras av plast. Över 300 miljarder lock produceras årligen globalt och många hamnar i naturen. De är skadliga för miljön och kommer dessutom att förbjudas inom EU”, säger Lars Bendix och Håkan Löfholm.

Idén till Liplid-locket föddes av Lars och Håkan över en kopp kaffe på Norr Mälarstrand i Stockholm och den första skissen ritades upp på en pappersservett. Och nu har idén blivit verklighet.

Med Liplid-locket dricker man från kanten av bägaren istället för från locket. (Bild Unicup)

Liplid-locket är utvecklat av UniCup Scandinavia tillsammans med Linköpings universitet och forskningsinstitutet RISE (Research Institute of Sweden) och det kommer att produceras i Sverige.

UniCup skriver att locket är miljövänligt och 100 procent återvinningsbart och har en bra funktionalitet. Det görs av biobaserat fibermaterial från svensk råvara, gran och tall. Locken tillverkas med en unik torrformningsprocess och blir stabila och hållbara. Den speciella designen, som innebär att locket placeras innanför dryckesbägarens övre kant istället för utanpå, gör att det går åt 25 procent mindre mängd material i produktionen.

”Vi har utvecklat ett miljövänligt lock som sitter inuti bägaren. Därmed ökar stabiliteten och hela dryckesupplevelsen blir mycket bättre. Man dricker från kanten av bägaren istället för locket, slipper bränna sig och det smakar inte plast eller papper. Kaffet smakar precis som i kaffekoppen hemma!, säger innovatörerna Lars Bendix och Håkan Löfholm.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!