Stora Ensos nya träfiberbaserade material är avsett för tråg med färdigmat, som ska värmas i mikrovågsugn. (Bild Stora Enso)

Tråg för färdigmat med nytt fibermaterial från Stora Enso

22 juni, 2021ANNONS

Stora Enso lanserar ett nytt träfiberbaserat förpackningsmaterial, som är speciellt utvecklat för tråg med färdigmat, som ska värmas i mikrovågsugn.

Det återvinningsbara materialet, som fått namnet ”Trayforma by Stora Enso”, är helt fritt från PET och innehåller endast små mängder PP (polypropen). Tråg i Trayforma har lägre koldioxidavtryck än motsvarande konventionella mikrovågstråg och de består 95 procent består av träfiber, vilket gör att de normalt kan återvinnas som vanliga kartongförpackningar.

Stora Enso skriver att Trayforma mikrovågsrätter vanligtvis är förpackade i fossilbaserade PET-tråg, som möjliggör uppvärmning. Stora Ensos Trayforma-material kan dock ersätta sådana tråg med fossilbaserad plast – något som avsevärt sänker koldioxidavtrycket i varje bricka. Genom att byta till återvinningsbara tråg med låga koldioxidutsläpp kan varumärkesägare och återförsäljare, som säljer färdigmat för mikrovågsvärmning, agera i enlighet med cirkulär ekonomi.

”När konsumenterna nu mer än tidigare fattar hållbart medvetna köpbeslut spelar förpackningsmaterialet en nyckelroll, när det gäller att erbjuda miljövänliga produkter. Våra Trayforma-tråg uppfyller kraven på återvinningsbarhet i en cirkulär ekonomi, samtidigt som de är säkra för mikrovågsuppvärmning”, säger Tuomas Puonti, VP, chef för Business Line LPB Fresh & FSB hos Stora Enso.

Förutom Trayforma-materialet med en låg halt av PP, finns materialet även med en biologiskt nedbrytbar beläggning, som är komposterbart tillsammans med nedbrytbart bioavfall. Trayforma Bio by Stora Enso är ett biobaserat och biologiskt nedbrytbart material, som är certifierat för industriell kompostering, vilket innebär att det kommer att brytas ned tillräckligt snabbt (under 12 veckor) för att återvinnas i industriell skala.

Trayforma finns också i en variant med PET-beläggning för uppvärmning i konventionell ugn.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!