Tråg och behållare, baserade på cellulosafiber och tillverkade med svenska PulPacs uppmärksammade torrformningsteknik, ska produceras av belgiska deSter för den globala flygcateringmarknaden. (Bild PulPac/deSter)

Tråg för ”flygmat” tillverkas med PulPacs torrformningsteknik

9 februari, 2021ANNONS

Belgiska företaget deSter har träffat avtal med svenska PulPac om tillverkning av torrformade fibertråg och andra förpackningstyper inom flygcatering och annan food service. Avtalet innebär att deSter blir licensierade producenter av fiberprodukter, som tillverkas med PulPacs patenterade teknik för torrformning av cellulosafiber.

Partneravtalet mellan deSter och PulPac kommer att omfatta förpackningslösningar för flygindustrin samt utvalda food service-kunder. Avtalet innebär att deSter kommer att investera flera miljoner euro i maskiner, för att kunna använda PulPacs avancerade teknik. deSter skriver i ett pressmeddelande att karaktären av PulPacs innovativa och hållbara teknik gjort att deSter tilldelats ett större utvecklingsbidrag från den flamländska regeringen för att finansiera produktionen.

”Våra kunder kräver hållbara förpackningslösningar. Som ett resultat gör vi nu stora investeringar i nya produktionsmetoder för att skapa verkligt hållbara produkter som uppfyller deras behov”, säger deSters VD Stef Van de Perre.

PulPacs teknik för torrformad cellulosa gör det möjligt att med hög hastighet tillverka fiberprodukter i nästan vilken form och till nästan vilken användning som helst. Tekniken sparar även energi och minskar koldioxidutsläppen och ger många design- och teknikfördelar, som traditionella och vattenkrävande fiberformningsmetoder inte kan uppfylla. PulPac-produkterna kan i många fall ersätta många motsvarande produkter, som i dag tillverkas i plast.

”Genom att arbeta med PulPac och dess nya produktionsteknik kommer deSter att påskynda utvecklingen av naturligt komposterbara fiberbaserade produkter. Detta gör det möjligt för deSter att utöka sin portfölj av hållbara livsmedelsförpackningar och servicelösningar”, skriver deSter.

deSter, som är beläget i belgiska staden Hoogstraten, ingår i koncernen gategroup, som är en global ledare inom flygcatering och andra ombord-produkter.

Linus Larsson, VD för PulPac, gläds åt omfattningen av partneravtalet med deSter. (Bild PulPac)

gategroup, som har sitt huvudkontor i Zürich, Schweiz, uppger att man har det mest omfattande cateringnätverket inom flygindustrin och att man betjänar mer än 700 miljoner passagerare årligen. Bolaget, som 2019 omsatte fem miljarder schweizerfranc (ca 46,6 miljarder kronor) har över 200 operativa enheter i mer än 60 länder och sysselsätter cirka 43.000 anställda över hela världen.

”PulPacs vision är att få stor genomslagskraft genom att förse industrin med teknik för att ersätta plast i förpackningar och engångsartiklar. Det nyvunna partnerskapet med deSter bidrar mycket till att uppnå detta mål, med tanke på omfattningen och den globala storleken på deras verksamhet”, säger Linus Larsson, VD PulPac.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!