Torbjörn Hansson, t.v. och Tommy Ollevik – två av de tre innovatörerna i företaget FIMO – visar upp två protyper av den egenutvecklade träfiberflaskan. (Bild FIMO)

Tre svenska innovatörer har utvecklat flaska av träfiber

12 december, 2019

Det svenska fåmansbolaget FIMO Fiber Moulding AB har utvecklat en hållbar, kraftig och stabil bioflaska gjord av träfibermassa! De tre innovatörerna bakom FIMO har också utvecklat en helt ny metod för tillverkning av flaskan.

Bakom FIMO döljer sig civilingenjörerna Torbjörn Hansson (papperprocesser och dess maskinerier) och Per Sundblad (massa och pappersprocesser ) samt ingenjören Tommy Ollevik (konstruktion och CAD) och de tre har under några år i egen regi arbetat med utvecklingen av en biofiberflaska, som klarar kolsyrade drycker.

”Flaskorna av träfiber är så stadiga att de utan hjälp av en innerflaska av plastmaterial klarar av
trycket från kolsyrad dryck. Det kan även göras gängor för en skruvkapsyl i flaskhalsen och kapsylen kan även den tillverkas av träfiber med samma metodik”, säger Torbjörn Hansson till Packnews.

Tillverkningsprocessen, som är helt ny, är under patentsökning. Med den nya processen kan man i förväg enkelt bestämma vilken tjocklek/ytvikt flaskan ska ha och det finns egentligen ingen övre gräns, enligt FIMO.

FIMO har också tagit fram ett antal så kallade konceptflaskor för att kunna visa att processen fungerar. Vidare har man tagit fram ett koncept för en produktionslinje för flaskorna med en kapacitet på mellan 50 och 100 miljoner flaskor per år.

”Våra konceptflaskor är framtagna under väldigt enkla förhållanden. Pressningen av bioflaskorna har därför inte varit maximal, vilket gjort att ytan på konceptflaskorna inte blivit så jämn, som den blir i en fullvärdig produktionsprocess”, säger Torbjörn Hansson till Packnews.

FIMO-flaskan kan även göras med en inblandning av upplöst och regenererad cellulosa, så kallad ”plasticerad cellulosa”. Här har FIMO fått hjälp av forskarteamet Bo Westerlind, Ran Duan och professorerna Magnus Norgren och Kaarlo NiskanenMittuniversitetet och forskningsföretaget RISE Processum i Sundsvall. Tillsatsen av plasticerad cellulosa gör flaskorna mer plastlika. Även med barriären, som gör att de förpackade dryckerna inte tar smak av trämassan, har man fått hjälp av forskarstaben i Sundsvall.

”Vi kommer nu att söka partners/ finansiärer för nästa steg, som är utveckling av en pilotmaskin för provproduktion av flaskorna samt senare även en fullskalig produktionslinje”, säger Torbjörn Hansson, som också berättar att de tre innovatörerna har två ytterligare koncept för bioflaskor i skrivbordslådan, men att de bara hinner utveckla ett koncept åt gången!

De tre innovatörerna hoppas förstås nu att deras egenutvecklade träfiberflaska ska kunna utvecklas vidare och så småningom komma ut på marknaden och kunna konkurrera med, eller kanske till och med överträffa, andra liknande produkter, utvecklade av aktörer med betydligt större resurser.

”Men underskatta inte ett litet företags förmåga att lösa stora problem!”, säger Torbjörn Hansson och hans två kompanjoner avslutningsvis.

——————————————————-
Även tidigare har FIMO ägnat sig åt att ta fram annorlunda produkter i träfiber. Bland annat har man utvecklat en tillverkningsmetod och en produktionslinje för en snabbt nedbrytbar begravningskista! Biokistan finns idag på marknaden under namnet ”Saga” och säljs av Fredahl Rydéns AB.

 

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!