Walkis nya tiofärgers tryckpress av märket Allstein ger företaget ökad konkurrenskraft inom livsmedelsförpackningar. (Bild Walki)

Tryckpress för tio färger ger Walki ökad konkurrenskraft

13 maj, 2022ANNONS

Finska förpackningsproducenten Walki investerar i en ny tiofärgers tryckpress i sin fabrik i Jakobstad (Pietarsaari). Investeringen är ett svar på en stark efterfrågan på fiberbaserade förpackningar med högkvalitativt tryck och ger företaget ökad konkurrenskraft inom livsmedelsförpackningar.

Tryckpressen, som är av märket Allstein, har en banbredd på 1.600 millimeter vilket gör den lämplig för större förpackningar av till exempel wellpapp. Pressen är också lämplig för värmeförseglingsbara förpackningar som används inom till exempel e-handel.

Möjligheten till tryck i tio färger innebär bättre och mer noggrant tryck vilket Walki säger är speciellt viktigt i den hårt konkurrensutsatta livsmedelsindustrin. Pressen uppges vara energisnål och även minimera användningen av färg och vatten.

Walki skriver att många konsumentvarumärken eftersträvar att minska på användningen av plast i förpackningar och söker förpackningslösningar som säkerställer matens kvalitet men som samtidigt går att återvinnas som pappersfibrer.

”Efterfrågan på hållbara förpackningar växer inom livsmedelsindustrin. Förutom hållbarhet kräver kunderna också fotografisk utskriftskvalitet och att trycket kan reproduceras med hög kvalitet”, säger Petteri Pihajoki, produktionschef på fabriken i Jakobstad.

Walki producerar fiberbaserade förpackningar som även är lämpliga att användas för fryst mat, där kraven på förpackningen är högre. Bland annat måste förpackningen vara punkteringsbeständig och kunna tåla stora variationer i temperatur.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!