Med hälp av en UR 3-samarbetsrobot från Universal Robots appliceras etiketterna på två sidor av den lastade pallen. (Bild Herma)

Tyska Herma har utvecklat robotstyrd etikettering av pallar

16 april, 2019

Tyska etikettföretaget Herma GmbH, med huvudsäte i Filderstadt, söder om Stuttgart, har utvecklat ett robotstyrt ”print-and-apply”-system för etikettering av produkter lastade på pallar.

Herma skriver i en pressrelease att etiketteringen sker med hjälp av en så kallad ”cobot” (collaborative robot) som automatiskt etiketterar fyllda pallar på en förpackningslinje. Etiketterna kan placeras på en mängd olika positioner på de lastade produkterna.

Pålitlig och korrekt märkning och etikettering är viktig när det gäller transport och logistik och det är avgörande för rätt avläsning och registrering att etiketterna är ordentligt fastsatta och rätt placerade på godset. För att undvika tidskrävande individuell märkning och optimera handhavandet har Herma utvecklat och förbättrat sitt robotstyrda print-and-apply-system för denna typ av etikettapplikationer.

”Vårt förbättrade print-and-apply-system säkerställer snabb, noggrann och flexibel etikettapplicering på två sidor av pallarna”, säger Philipp Ott, försäljningschef för etiketteringsmaskiner hos Herma GmbH.

Etiketterna skrivs i en termotransferskrivare och överförs till en speciell appliceringsplatta på robotarmen, varefter armen lyfter fram etiketten och applicerar den på rätt plats på produkterna på pallen. (Bild Herma)

Den samarbetsrobot, som används av Hermas print-and-apply-system är en 6-axlig UR 3-robot från Universal Robots. Etiketteringen sker sedan produkterna på de fyllda pallarna vid behov krympfilmats och sedan säkrats med horisontell och vertikal bandning.

”Vi är bara i början av en utveckling där en lättanvänd samarbetsrobot kan öka märkningsstationens effektivitet i en förpackningslinje”, säger Martin Kühl, som är chef för Hermas division Labelling Machines.

Till själva utskriften av etiketten används en högkvalitativ termotransferskrivare, som till exempel Zebra ZE500-6, som med en upplösning på 300 dpi ger maximal läsbarhet åt etiketten.

Jerry Pettersson
About the author

Redaktör
jp.press@comhem.se

Relaterade artiklar