Enligt en sydafrikansk undersökning består inte merparten av de mikrofibrer, som förorenar våra hav och oceaner, av plast utan av textilfibrer..! (Bild Dreamstime)

Undersökning: Liten andel av plast i havens mikrofibrer…

17 februari, 2021ANNONS

Mycket fokus ligger dessa dagar på förekomsten av mikroplaster i våra vatten, men det är inte bara plast som förorenar, visar en sydafrikansk undersökning gjord av University of Cape Town. Större delen av de mikrofibrer, som förorenar våra hav och oceaner och som man länge har trott var av plast, har istället visat sig vara naturfibrer som till exempel bomull och ull!

Enligt undersökningen svarar textilfibrer för en stor del av nedsmutsningen av haven. Fibrerna frigörs, när vi tvättar våra kläder och när kläder slits i största allmänhet. De förs med vinden eller avlopp ut i vattnet. En enda tvätt med polyesterkläder i en tvättmaskin frigör en halv miljon textila mikrofibrer!

Tidigare undersökningar har sagt att alla mikrofibrer i haven är plast, baserat på att man antagit att naturliga fibrer av bomull eller ull bryts ner så snabbt att man inte skulle hitta dem.

Det sydafrikanska universitetet har analyserat tusentals mikrofibrer från sju olika hav och oceaner och kommit fram till att bara åtta procent var plastfibrer, som till exempel polyester eller polyamid (nylon). Resten var naturliga fibrer, varav bomull svarade för 50 procent av totalen och ull för 12 procent. Till det kom fibrer från silke, hampa och linne. Vilken påverkan dessa fibrer kan ha på det marina livet är dock inte utrett.

Forskarna vid University of Cape Town använde infraröd spektroskopi för att analysera fibrerna, som i genomsnitt var en millimeter långa. De kom från 916 platser i bland annat Atlanten, Indiska oceanen, Antarktiska oceanen och Medelhavet.

Forskarteamet menar att fyndet är överraskande, eftersom nästan två tredjedelar av all textil, som produceras i dag, är syntetisk. Det är möjligt att naturfibrer bryts ner långsammare än man tidigare trott och att en stor del av det, som flyter omkring i vattnet, kommer från tidigare årtionden, när naturfibrer var de mest förekommande materialen i våra kläder.

Naturfibrer är ofta infärgade och dränkta med kemikalier, som till exempel flamhämmare, när de ska användas till kläder, och det kan reducera nedbrytbarheten, säger forskarna. En helt intakt väst av bomull hittades nyligen i ett 133 år gammalt skeppsvrak som exempel.

Långt ifrån allt som skräpar ner våra hav är med andra ord plast, även om många gör allt för att få oss att tro det…

Text Bo Wallteg

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!